Hopp til hovedinnholdet

Får man generell studiekompetanse hvis man tar fagbrev etter vgs?

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei, har tenkt å søke service og samferdsel, men det får man ikke generell studiekompetanse på. Har hørt at hvis man tar fagbrev etter vgs, uansett hvordan linje man har gått, så får man generell studiekompetanse. Stemmer dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Dette skjønner vi godt at du lurer på.

Det stemmer ikke helt det du har hørt. Fagbrev er en avsluttende prøve som gir deg yrkeskompetanse i faget du har tatt, og gir deg ikke generell studiekompetanse.

Det man kan ta for å få generell studiekompetanse på yrkesfag, er å ta det som heter Vg3 Påbygg i tredje året. Dette er et teoretisk år med skolefag du "mangler" for å få generell studiekompetanse - som gjør at du får generell studiekompetanse når du har fullført det. Du kan velge å ta Påbygg enten som tredje året ditt (i stedet for to år som lærling i bedrift), eller senere etter utdanningen din. Det er uansett fint å vite at det kan være et ganske krevende år, med mye lesing og mye å ta igjen. Men det er altså en god mulighet for å få studiekompetanse, selv om man har valgt yrkesfag.

I forhold til hva du skal velge på vgs, er det lurt å tenke på om du tror du kunne tenke deg å studere videre etter vgs (studieforberedende), eller om det heller er et yrke du har lyst til å utdanne deg til (yrkesfaglig). Vi har skrevet mye bra om dette her på ung.no, blant annet denne artikkelen

Vi legger ved et par artikler om å velge vgs - og anbefaler deg veldig å ta en god prat med rådgiver på skolen din (i tillegg til foreldre og venner) om hvilke muligheter du har!

Lykke til! 

:)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning