Hopp til hovedinnholdet

Hvordan blir man ekte fotograf?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på tretten år og har lyst til å jobbe som fotograf, men har noen spørsmål: 1.hvordan bli man ekte fotograf? 2. hvor mye tjener man ca? 3. kan man ha sånn mini jobb som fotograf når man er 13? 4. hvordan skal man komme ut med bildene? 5. hvordan vet man om bildene er bra? Har en ig bruker hvor jeg legger ut bilden, men har kun 4 følgere. -Takk på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei.

Så spennende at du har lyst til å jobbe som fotograf!

1. Hvordan bli man ekte fotograf?

Det finnes mange ulike yrker innen foto, for eksempel kunstfotograf, fotojournalist, motefotograf, reklamefotograf, filmfotograf og studiofotograf.

"Ekte fotograf" kan nok altså bety forskjellig. Noen har kanskje fast jobb i en avis, noen tjener nok som kunstner, andre tar oppdrag for reklamebyrå/bedrifter/mediehus og noen jobber i fotostudio og lignende.

Det finnes også mange måter å bli fotograf på. Noen fotografer er selvlærte, noen har gått på kurs, andre igjen har tatt fotoutdanning.

Du kan også bli fotograf på videregående skole, da går du på det yrkesfaglige utdanningsprogrammet Medieproduksjon/Design og håndverk i Vg1, medieproduksjon i vg2 og er lærling i fotograffaget i vg3 og vg4. Det er imidlertid ikke sånn at du må gå medieproduksjon for å bli fotograf. Etter fullført videregående finnes det mange ulike utdanninger innen fotografiyrket.

Du kan lese mer om fotografyrket på utdanning.no. Der kan du lese litt om yrket og se en oversikt over de ulike utdanningsmulighetene.

2. Hvor mye tjener man ca?

Fotografer gjør altså mye forskjellig, og lønnen vil derfor variere veldig etter arbeidssted og hva du har spesialisert deg innen. Derfor finnes det dessverre ingen oversikt over dette.

3. Kan man ha sånn mini jobb som fotograf når man er 13?

Ja, absolutt. Det gjelder bare å finne noen som vil betale deg, for eksempel for å ta bilder for lokalavisa, konfirmasjons- eller familiebilder, fotograf på arrangementer som bryllup og fester, for bedrifter/restauranter som de kan ha på nettsida/Facebook og lignende.

Det skader ikke å spørre rundt, så gjør gjerne det, både hos privatpersoner og bedrifter!

4. Hvordan skal man komme ut med bildene?

Det kan være lurt å ha noen bilder tilgjengelig på nett, så potensielle kunder kan se hva du har gjort før. Dette kan du for eksempel gjøre på egen nettside, Facebook, Instagram, Tumblr, Flickr eller et annet sted.

Samtidig kan det også være lurt å vurdere å merke bildene dine, så de ikke blir stjålet. Dette er vanlig å gjøre med å skrive på bildene, enten med en gjennomsiktig tekst over midten eller ved å putte navnet i hjørnet.

5. Hvordan vet man om bildene er bra?

Dette er i stor grad en smakssak, og det er stor forskjell på hva som er et godt kunstbilde, et godt reklamebilde og et godt familiebilde. For å få tips anbefaler jeg deg å søke litt rundt på nett, etter for eksempel "hvordan ta gode fotografier". Da kan du sikkert finne noen gode tekster med tips og triks. 

Les også om yrket fotograf på Utdanning.no. Her finner du mer info om arbeidet, utdanningsmuligheter og mer.

Håper svaret var til hjelp! Lykke til!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning