Hopp til hovedinnholdet

Hvilke fag skal jeg velge?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går nå på vg1 studieforberedende og snart må jeg velge programfag til vg2. Jeg har flere spørsmål: 1. Hvor mange programfag kan man velge? Telles matte som for eksempel R1 eller S1 med som en av de valgfrie programfagene? 2. Jeg har lyst til å velge S1 matte, biologi 1, psykologi 1 og internasjonal engelsk på vg2, og S2 matte, biologi 2, engelskspråklig litteratur og kultur og sosiologi og sosialantropologi eller spansk 3 på vg3. Er det noen jobber som kan passe inn i dette? Jeg har veldig lyst til å jobbe som psykolog, sykepleier eller en annen jobb der du hjelper andre mennesker. 3. Jeg skal mest sannsynlig dra på utveksling til England på vg2, men blir det dumt å ta fordypning i engelsk, altså internasjonal engelsk og engelskspråklig litteratur og kultur, når jeg da er i England? Jeg mener om jeg kanskje ikke får så mye utbytte av det når jeg allerede da bor i England?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

På Studiespesialisering er tommelfingerregelen at du skal velge tre programfag + matematikk på vg2, og 3 programfag på vg3. Av disse må du ha minst 2 fordypninger innen samme programområde (enten innen realfag eller innen språk/samfunnsfag/økonomi) for å få et godkjent vitnemål. Resten kan du velge fritt fra alle de studieforberedende utdanningsprogrammene. I tillegg er alle fellesfagene obligatoriske.

Både S- og R-matte er programfag på programområdet realfag. Hvilke programfag du kan velge mellom vil avhenge av fagtilbudet på din skole. 

Når du har fullført og bestått får du et vitnemål med generell studiekompetanse, det kvalifiserer for mange forskjellige typer studier. Det er utdanningen du velger etterpå som betyr noe for yrkesmulighetene dine, fagvalget i seg selv kvalifiserer ikke for noen typer jobb.

Når du skal søke på høyere utdanning konkurrerer du med karakterene dine, både fellesfag og programfag, fra alle tre årene på vgs. Noen fag gir ekstra poeng, du kan lese om realfagspoeng på hjemmesiden til Samordna opptak. Fremmedspråk nivå III gir språkpoeng. Det er fornuftig å velge fag du mestrer og er interessert i, for da er det større sjanse for at du gjør det bra.

Du har rett i at det mulig å dra på utveksling på vg2 på de alle de studieforberedende utdanningsprogrammene. Meningen er at utvekslingsåret skal komme istedenfor Vg2 i Norge, ikke i tillegg til, så fagsammensetningen skal i størst mulig grad tilsvare det du skulle hatt i Norge. For å få støtte fra Lånekassen må utvekslingen skje i regi av en godkjent utvekslingsorganisasjon eller i henhold til en godkjent utvekslingsavtale mellom skolene. Fagsammensetning og utveksling skal forhåndsgodkjennes av den videregående skolen du går på i Norge, vi anbefaler derfor at du snakker med rådgiver på skolen din om dette.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Matematikk i videregående opplæring – hva skal du velge?

Hva skal jeg velge - mattmatikk (colourbox.com)

T, P, R, S-matte, programfag og fellesfag – det kan være vrient å velge riktig vei i mattejungelen. Vi gir deg noen tips til å hjelpe deg å velge riktig!

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Vg2 som utvekslingselev? Les dette!

utveksling fly (colourbox.com)

Her får du tips til planleggingen og oversikt over godkjente utvekslingsorganisasjoner.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning