Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg bli rettsmedisiner?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har lyst å bli rettsmedisiner, og lurer på hvilke fag og hvilke karakterer jeg tenger for å komme inn på rettsmedisin, og om jeg eventuelt må gå første året medisin før jeg kan gå rettsmedisin? Takk på forhånd (:

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer.

Rettsmedisin er faktisk ikke en egen utdanning man begynner på fra bunn. En rettsmedisiner er en utdannet lege, som deretter spesialiserer seg og jobber med rettslige ting. Så man må altså først studere hele studiet medisin

Rettsmedisin er medisinsk kunnskap anvendt i rettslig sammenheng. Rettsmedisinere er leger med bakgrunn i patologi, men med spesialkompetanse på vurdering av unaturlige dødsfall, skader og skademekanismer. Det er en lang utdanning for å bli patolog: først må du ta det 6-årige profesjonsstudiet i medisin og få autorisasjon som lege, og i tillegg må du ta en spesialisering i patologi på minimum fem år. 

For å kunne søke på medisinstudiet må du ha generell studiekompetanse med fordypning i realfag fra videregående skole. Du må også ha veldig gode karakterer. Full fordypning i realfag kan man bare få på utdanningsprogrammet Studiespesialisering.

Enkelte stillinger på rettsmedisin er tilknyttet laboratoriearbeid der det ansettes blant annet bioingeniører.

Et annet yrke er Obduksjonstekniker. Det er en medisinfaglig tekniker som utfører kliniske obduksjoner. De som blir dette kan ha helsefaglig bakgrunn, for eksempel som ambulansepersonell, sykepleier, hjelpepleier eller portør.

Håper dette svaret oppklarte litt. Ta gjerne en prat med rådgiver på skolen hvis du vil ha flere tips og lufte tankene :)

Lykke til med valgene dine!

 

Hilsen René,

Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning