Hopp til hovedinnholdet

Hva er IB-linja? Kan jeg studere til å bli lege?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, eg lurer på om nokre og håper at de kan hjelpe meg med det. Eg vil gjerne få meir info. om desse tinger for eg skal velge kva linje på vgs eg skal ta neste år, her er spørsmåla mitt: 1) Kva er International Bacculaureate? Eg veit berre litt om det at ein må ha denne program for å studere i nokre utlanda men kva fag som er i det linje? Er det vanleg realfag? 2) Kva er studiespesialisering med fokus på internasjonalisering? Er det same som IB? 3) Er det A-level i Noreg? Kva er forskjellen på IB og A-level? 4) Kor høg karakterar må ein ha for å bli lege/nervokirurg? Eg har hørt at ein må ha berre 6'arar for å bli det, men det er veldig vanskeleg for meg for å få til det siden eg har budd i Noreg ca. 4 år, men eg har ganske bra karakterar. 5) Dersom eg vil utdanne meg i universitet i utlandet kan eg jobbe i Noreg då? Er det forskjelleg system her og i utlandet? Anbefaler de? 6) Dersom eg kan 3 språk frå før trenger eg å ta ny språk på vgs? Hilser Jente 16 år :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålene dine! Skjønner godt at du lurer på dette. VI skal prøve å svare deg så godt vi kan :)

1)

IB (International Baccaelaureate) er en internasjonal skolelinje som man også kan ta i Norge. På IB-linjene i Norge går man først vanlig Vgs1 studiespesialisering, og så Vg2 og Vg3 IB-linjen. Da er undervisningen på engelsk. Det er et krevende studium med høyt faglig nivå. Når man er ferdig, er man kvalifisert til å søke høyere utdanning i mange andre land som også har IB-linje. Du kan lese mer her.

2) 

Studiespesialisering med fokus på internasjonalisering, er ikke det samme som IB. Men det ligner. De har ikke all undervisning på engelsk, som IB, men en del. Programmet kan variere litt fra skole til skole. Der IB er en internasjonal linje som kvalifiserer deg til opptak på enkelte skoler i utlandet, er dette på en måte en norsk grad, men med mer og bedre engelskundervisning. Les mer på utdanning.no

3)

A-levels er det videregående pensumet i England, Wales og Nord-Irland. Det er på samme nivå som pensumet på videregående i Norge, men de fordyper seg mer (har færre fag som de fordyper seg i). Dette er ikke det samme som IB, som har et annet pensum, og vi har ikke A-levels i Norge.

4) Man må ha veldig gode karakterer for å komme inn på legestudiet i Norge. Også hvis man vil bli nevrokirurg, må man først studere legestudiet som heter medisin. Se også  hvilket karaktersnitt det var for å komme inn på studiet i fjor her. Man må ha omtrent bare 5-ere og 6-ere for å komme inn i Norge. Du kan se hvordan du regner karaktersnittet ditt på en karakterkalkulator. Hvis du ikke har gode nok karakterer for å komme inn, er det mange som tar opp fag som privatist for å forbedre karakterene.

5)

Ja, det kan du. Men det kommer an på hvilken utdanning du tar, og i hvilket yrke du vil jobbe. ANSA er kjempeflinke på alt som har med utdanning i utlandet å gjøre, så vi anbefaler at du tar kontakt med dem :)

6)

Det er kun på de studieforberedende utdanningsprogrammene du har fremmedspråk på vgs. Hvis du går et av disse studieforberedende programmene, kan det være mulig å søke fritak fra fremmedspråk, og gå opp i eksamen i morsmålet ditt i stedet. Snakk med rådgiveren på skolen din om dette :)

Håper svaret hjalp noe.

Lykke til med alle valgene dine!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning