Hopp til hovedinnholdet

Lektorutdanning eller master og PPU?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går nå mitt første år på universitetet i Oslo, og jeg har spørsmål til dere angående lektor og lærerutdanning. Det nye lektorprogrammet som tilbys ved ulike universiteter i Norge, har (ettersom jeg har forstått) en 60-gruppe og 80-gruppe hvor man da velger seg et "hovedfag" og et tilleggsfag. Om jeg forstår det rett så er det 5-årige lektorprogrammet rettet mot ungdomsskoletrinnet 8-10 klasse. Men flere av universitetene reklamerer for at du både er kvalifisert som lærer på grunnskole og videregående skole. Jeg har slev vært i kontakt med en tidligere lærer, som anbefaler meg å ta et 5-årig masterprogram i det faget jeg ønsker å undervise i på videregåendeskole. Fordelen med lektorprogrammet er uten tvil den pedagogiske utdanningen man får. Mitt spørsmål til dere er altså; hva bør man gjøre dersom man ønsker å undervise på videregående skole i feks. Norsk? Hva oppleves mest attraktivt for en arbeidsgiver? Lektorprogrammet eller en master i et bestemt undervisningsfag?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er jo et relevant spørsmål, men det finnes nok ikke ett fasitsvar som vil gjelde i alle sammenhenger.

Lektorutdanningene er ganske nye. De er direkte rettet mot å undervise i ungdomsskole og videregående skole, så det er "trygt" valg om det er et læreryrke du ønsker. Lektorutdanningen er en femårig lærerutdanning som gir mastergrad og undervisningskompetanse i to fag, vanligvis for 8-13 trinn. Velg et studie hvor du kan få den fordypningen du ønsker.

Det er riktig at du også kan bli lektor ved å ta en mastergrad, og deretter ta ett år med PPU (praktisk pedagogisk utdanning) i tillegg. PPU gir rett til å undervise fra 5 trinn og oppover, innhold og opptakskrav varierer noe.

Litt forenklet kan man si at en lektorutdanning vil vekte pedagogikk mer, mens master pluss PPU vil vektlegge fag mer. Det vil nok variere hva en rektor vil foretrekke i en ansettelse, men begge deler er veldig relevant for å jobbe i skolen.

Lykke til med valgene dine!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du bli lærer?

Lære foran en klasse (colourbox.com)

Det vil alltid være behov for engasjerte og gode lærere. Lærere kan jobbe i både barneskolen, ungdomsskolen, videregående skole, voksenopplæringen, samt andre steder i samfunnet der det undervises eller drives opplæring.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Samordna opptak - slik søker du studieplass

Samordna opptak

Samordna opptak hjelper deg å sende en samlet søknad til opptak ved universiteter og høgskoler. De har oversikt over viktige frister og dokumentasjon du må sende inn for å søke studieplass.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning