Hopp til hovedinnholdet

Hva gjør en advokat? Hvilken utdanning trenger man?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei! En i klassen min snakket noe om "juridisk partner/advokat" og lurte på hva det var. 1. Hva gjør en juridisk partner/advokat? 2. Hva slags utdanning trenger jeg? 3. Hva tjener en jurdisk partner/advokat?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! 

En advokat er en som har studert og lært seg lovene i landet og er ekspert på hva som er lov og ikke. Advokaten kan derfor jobbe med mye forskjellig: gi råd til klienter om hva som er lov og ikke, forsvare en kriminell i en rettsak, jobbe for et firma med å finne ut om de har lov til ting, etc. En advokat pleier også å utforme viktige dokumenter, som testamenter, kontrakter, ekteskapspakter. Kort fortalt er en advokat en som har studert og lært seg hva som er lov og ikke, og kan hjelpe til i de fleste steder av samfunnet hvor det er viktig å kunne. Mange advokater jobber med saker i rettsalen, andre jobber i store firmaer eller organisasjoner.

Det finnes mange private advokatfirmaer. Dette er advokater som har gått sammen om å lage et firma, og tilbyr sine tjenester til kunder som trenger dem. En advokatpartner er da en som er med og eier deler av firmaet. Det er vanlig at de som starter et firma blir partnere, og at man ellers kan bli partner etter å ha f.eks jobbet godt i firmaet i mange år.

For å bli advokat, må man studere for å bli det som heter jurist. Jurist er en som har studert loven, i et 5-år langt studie som heter Rettsvitenskap/Juss. Alle advokater er jurister, men ikke alle jurister blir advokater. Du kan lese mer om forskjellen på jurist og advokat på utdanning.no. 

For å komme inn på Rettsvitenskap (og så studere i 5 år til å bli jurist, og så bli advokat senere) må man søke gjennom Samordna Opptak etter videregående. Man trenger det som heter generell studiekompetanse for å kunne søke, som man får på en av de studieforberedende linjene.

Siden advokater kan ha ulike jobber, er det også ulikt hva de tjener. En advokat i det offentlige kan tjene f.eks 500.000 i året. Men en forretningsadvokat, og gjerne f.eks en partner i et privat advokatfirma, kan tjene mye, mye mer. Det er også veldig stor konkurranse om disse siste jobbene, og veldig mye jobbing. 

Det er alt i alt et stort yrke, hvor man gjøre mye forskjellig. Felles er at man er ekspert på hva som er lov og ikke. Du kan lese mer om å bli advokat på utdanning.no.

Lykke til med planene dine! :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning