Hopp til hovedinnholdet

Hvordan blir man sexolog?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg ønsker å bli sexolog, men finner svært lite angående utdanningen på nett. Er det mulig å ta bachelorutdanning i sexologi, eller eksisterer det bare videreutdanning? Og hvilke utdanning må jeg ta for å passe kravene til videreutdanningen i sexologi? Leste at de fleste sexologer er sexologer på deltid, er det mulig å ha jobben på heltid å arbeide som sexolog i privat praksis?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. Så spennende planer du har. 

Det finnes ingen bachelorutdanning i sexologi som vi vet om, dessverre. Sexolog er ikke en beskyttet tittel i Norge. Det betyr at i prinsippet så kan hvem som helst kalle seg sexolog. Derfor finnes det sexologer med veldig forskjellig utdanningsbakgrunn. Ofte er man først utdannet lege, sykepleier, sosionom, psykolog eller liknende. De fleste slike yrker krever utdanning fra høgskole/universitet. Lengden på utdanningene er alt fra cirka 3 år til cirka 6 år etter fullført videregående skole.

Det finnes en ettårig videreutdanning i sexologi ved Universitetet i Agder. I korte trekk kreves minimum 3-årig høyere utdanning fra universitet/høgskole og ett års relevant yrkespraksis. Man må altså etter videregående ha utdannet seg på høgskole eller universitet, innenfor et relevant studium. Man kan for eksempel være utdannet sykepleier, psykolog, sosionom, lege eller liknende. Når man har jobbet en stund i dette yrket, kan man søke seg inn på videreutdanningen i sexologi.

Det er altså veldig mange veier å gå for å jobbe som sexolog. Det som kan være lurt er at du først finner ut hva slags "hovedutdanning" du vil ta, og så kan du se hvordan du får til å tilpasse sexologi inn i en slik yrkesrolle underveis. Helsefaglige eller sosialfaglige utdanninger er som sagt mest aktuelt.

De aller fleste sexologer jobber privat. Så om man jobber heltid eller deltid handler nok mye om hva man vil selv, og hvor mange pasienter/oppdrag man har. Men det kan altså være veldig mulig å jobbe med dette heltid, hvis man får nok inntekt og det er nok pågang.

Ta gjerne en prat med rådgiver på den forrige skolen din, eller kontakt Universitet i Agder. Kanskje de har ennå mer informasjon om hvordan yrket er. 

Lykke til med valgene dine!

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning