Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta psykologiutdanning i utlandet og bli autorisert psykolog i Norge?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg ønsker å utdanne meg som psykolog, og er klar over at jeg må ta profesjonsutdanning i psykologi for å være autorisert som psykolog. Jeg har hørt at det er mulig å ta en bachelor i psykologi, og å ta videre utdanning i psykologi i utlandet (ikke master). Og etter utdanningen blir man en autorisert psykolog i Norge, stemmer dette? Årsaken til at jeg utelukker å gå profesjonsstudiet er fordi jeg har for dårlige karakterer fra vgs til å komme inn. Er det andre muligheter for å bli psykolog uten å ta profesjonsutdanning?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. 

Ja, det stemmer at det går an å ta psykologi i utlandet (og også ved å ta en bachelor i Norge først) og deretter få den godkjent i Norge. Men det er veldig viktig at du velger en utdanning som er mest mulig lik den de har i Norge, for det er ikke garantert at utdanningen blir godkjent. 

For å kunne jobbe som psykolog i Norge, trenger du autorisasjon fra Helsedirektoratet. Autorisasjon gis av Helsedirektoratet på bakgrunn av de til enhver tid gjeldende regler. Det betyr at dersom regelverket endrer seg mens du studerer er det regelverket når du er ferdig og søker om autorisasjon som gjelder, ikke regelverket da du startet. Du er selv ansvarlig for å følge med på endringer i regelverket og for å sørge for at du oppfyller kravene i det regelverket som gjelder når du søker om autorisasjon.

Nå nylig var det en sak om en slik endring - hvor mange norske studenter som har studert i Ungarn ikke lenger får autorisert sin utdanning i Norge. 

Det fins store variasjoner i hvordan utdanningen i utlandet er, og den bør være mest mulig lik den norske for å kunne bli godkjent. Når du skal velge studiested, er det derfor viktig at du setter deg inn i den nasjonale planen for profesjonsutdanning i psykologi og sammenligner den med utdanningen ved universitetet du skal til.

Det er med andre ord fullt mulig å ta utdanning i utlandet, men du må være ekstra påpasselig når du velger studiested. Vi foreslår at du kontakter rådgiver ved de norske lærestedene du kunne tenke deg å begynne for å høre mer om denne praksisen og hvordan de tror utsiktene vil være. 

Vi anbefaler deg også å kontakte ANSA for dette - de har stor erfaring med nordmenn som vil studere psykologi i utlandet.

Lykke til med valgene dine!

 

 

Hilsen René,

Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du bli psykolog?

Bli psykolog? (colourbox.com)

Mange drømmer om å bli psykolog og jobbe med mennesker. Men for å komme inn må du jobbe hardt.

Les mer

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer

Viktig å tenkje på for utanlandsstudentar

skilt land (colourbox.com)

Som alltid er det avgjerande for eit vellukka studieår at ein set seg godt inn i kva skulen tilbyr, kva rettar du har og kva kontraktvilkår som gjeld før du vel studiestad. I utlandet må ein òg ta høgde for kulturelle og lovmessige skilnadar.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning