Hopp til hovedinnholdet

Jeg har lyst til å jobbe med tegning. Hvilken linje skal jeg gå på vgs?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er veldig usikker på hva jeg skal velge når jeg begynner på videregående. Jeg har lyst til jobbe innen tegning, helst tegneserier. (å tegne tegneserier). Men jeg vet ikke hva jeg må gå for å få gjøre det, eller hva jeg tjener eller om det er lett eller vanskelig å få seg jobb innen akkurat dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Så spennende at du vil jobbe med dette.

Det er mange måter du kan jobbe med tegning på - enten å jobbe med tegneserier, som du skriver, eller f.eks å jobbe som animatør eller grafisk designer. Da jobber man med enten firmaer eller organisasjoner og hjelper dem å forme grafiske tegninger de kan bruke.

Akkurat hvordan man lever av å lage tegneserier, er ikke like lett å svare på. Det er ikke en egen utdanning til dette på vgs, og man er heller ikke garantert noen jobb. Det avhenger helt av at man får nok lesere - enten ved at et tegneserieblad syns det man lager er så bra at de vil ha det i bladet sitt (som f.eks Pondus, Nemi og mange andre). Et godt alternativ i våre dager er å lage tegneserien selv, uten et magasin, og vise dem frem på nett. Det var dette f.eks Tegnehanne startet med. Først når hun fikk mange nok lesere, ble hun en fast stripe i Aftenposten, og ga ut egen bok. Det er med andre ord vanskelig å garantere seg jobb som tegneserieskaper - det vanlige er å lage det ved siden av det man gjør ellers, og begynne å leve av det først hvis det går bra. Det var det Tegnehanne gjorde - hun var sykepleier først, og det er først det siste året omtrent hun har sagt opp sykepleierjobben og er tegneserieskaper på heltid :)

Som animatør eller grafisk designer er det litt annerledes. Da jobber du enten som frilanser, eller har en fast jobb i et byrå eller en bedrift. Da kan du tjene godt, og jobbe med mye spennende. Du kan lese mer om yrket animatør på utdanning.no. Der finner du også en oversikt over stedene hvor du kan studer animasjon og ligende utdanninger på 5 ulike fagskoler. Der ser du at du for eksempel kan ta bachelor i animasjon både på Høgskulen i Volda og Høgskolen i Hedmark

På samme side kan du også lese to ulike yrkesintervju, et med Carl som jobber i Quisten animasjon og et med Tuva som driver for seg selv.

Du kan også vurdere ett år på folkehøgskole etter videregående. Det er flere folkehøgskoler som har egen linjer både med animasjon og med tegneserier.

Oppsummert er det altså flere veier til å kunne jobbe med tegning. Mange som jobber, både med tegneserier eller designere som yrke, har ikke relevant vgs-utdanning. Så det er ikke sånn at du *må* velge rett vgs nå. Det beste du kan gjøre er å velge en linje som virker motiverende og fin for deg, og en hvor du kanskje får innblikk i tegning eller design? Når du skal velge videregående kan det kanskje være en god idé å velge medier og kommunikasjon eller kunst, design og arkitektur? Du kan også se på Design og Håndverk/ Medieproduksjon.

En annen fin vurdering du bør gjøre, er om du vil ta et studieforberedende studieprogram eller ikke, sånn at du får generell studiekompetanse og kan studere videre på høyskole eller universitet. Medier og kommunikasjon og Kunst, design og arkitektur er dette - mens Design og Håndverk/Medieproduksjon er det ikke (da må du altså ta ett år med påbygg etterpå hvis du vil studere videre)

Det blir spennende år for deg, og det beste du kan gjøre er å øve og lære masse med tegningen din. Hvis dette ble mye info på en gang, anbefaler vi veldig å ta en prat med rådgiver på skolen og foreldre og venner om dette.

Håper dette var til hjelp. Lykke til!

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning