Hopp til hovedinnholdet

Hvordan bli dataingeniør?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har skikkelig lyst til å bli dataingeniør når jeg blir eldre. Jeg har helt ok karakter i alle fag (4, 4+, 5- og 5). Jeg har lyst til å ta mastergrad innenfor dataingeniør, men hvor mye jobb kommer det til å vente meg? Hvor mange år med skole må jeg ha fra starten av videregående og høyskolen og hva slags fag i videregående burde jeg ta? Jeg tror jeg burde ta allmenn, men jeg er ikke helt sikker. Hvor mye tjener en dataingeniør som har mastergrad og hvor mye tjener en dataingeniør som har bachelorgrad? Vil jeg tjene penger nok til å klare å bo for meg selv (pluss litt ekstra til f. eks. reiser til syden?) Er det folk som har tjent seg rike på å være dataingeniører? Hva slags jobber finnes det innenfor dataingeniør? (Har bare hørt om kartlegging). Hvor i Norge kan man jobbe som dataingeniør? Beklager at spørsmålet er litt rotete, men jeg spør om absolutt alt jeg lurer på og jeg har veldig lyst til å jobbe som dataingeniør!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei.

Så spennende at du har lyst til å bli dataingeniør!

Dataingeniørutdanningen er minst en bachelor, altså tre år, men det er også mulig å ta en master, altså to år til. Dette blir fem år til sammen etter videregående. 

Opptakskravene til ingeniør- og IT-/data-utdanninger kan variere, men oftest må du ha generell studiekompetanse, matematikk R1, R2 og Fysikk 1. På Utdanning.no kan du se opptakskravene til de ulike utdanningene innen ingeniør og informasjons- og datateknologi. Begge veiene kan føre til en jobb som dataingeniør.

Opptakskravene er enklest å oppfylle hvis du går Studiespesialisering (allmenn), og velger realfag på andre og tredje år. Det kan være mulig å ta disse fagene hvis du vil gå et annet utdanningsprogram også, men da må du muligens lage en plan med skolen.

Dataingeniører tjener i snitt mellom 550 000 - 600 000 i året. Lønn vil likevel variere etter hvilket selskap du får jobb, hvilke oppgaver du har og hva du klarer å forhandle deg til. Det vil altså variere hva du vil tjene, og det er ingen fast startlønn. Generelt er likevel startlønnen noe lavere enn gjennomsnittet. 

Jeg har dessverre ikke oversikt over lønnsforskjellen på de med bachelor og master. Det er nok likevel riktig å si at man har det trygt økonomisk hvis man har fast jobb som dataingeniør. Du vil nok både kunne bo fint og ha råd til ferier og lignende. 

Mange dataingeniører har også blitt rike. Mange av de største selskapene på jorda er IT-selskaper, for eksempel Microsoft, Apple. Google, Facebook osv. Der tjener mange av dataingeniørene svært godt.

Dataingeniører finner du over hele Norge. Det finnes mange bedrifter med egne dataingeniører. Andre benytter seg av IT-bedrifter som leverer IT-tjenester til andre. Dataingeniører er også ettertraktet i oljeindustrien, for utvikling av ny programvare eller drift av etablerte systemer. Mediebedrifter trenger gjerne dataingeniører til utvikling og oppdatering av publiseringssystemer. Det er også mange, mange andre muligheter. 

 Håper dette var til hjelp! God jul!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning