Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan man lettest skaffe seg studiepoeng etter videregående?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på hvordan man kan lettest skaffe seg studiepoeng etter videregående. Kan man jobbe i butikk, ta opp fag, være i forsvaret? Finnes det muligheter for å skaffe seg studiepoeng?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt!

Vi ble litt usikre på hva du mente med studiepoeng i dette spørsmålet. Studiepoeng brukes normalt som en måte å "veie" de fagene man tar på høyskole eller universitet. Der er det vanlig at man tar 30 studiepoeng i semesteret, og 60 studiepoeng i året. Dette er bare en måte å måle mengden fag man tar. Noen fag er verdt 10 studiepoeng, andre 20, etc. Så det er en måte å vise om man har hatt "full skoleprogresjon" eller ikke. Hvis det var dette du mente, så får man kun studiepoeng om man er meldt opp på et studie på høyskole eller universitet og består fag.

Men det kan hende at du mente tilleggspoeng? Tilleggspoeng er noe man kan få etter videregående, som teller med i karaktersnittet hvis man søker i ordinært opptak. Kort fortalt kan man enten søke med førstegangsvitnemål, som er karakterpoengene man får rett etter videregående, eller i ordinært opptak, hvor man legger til eventuelle alderspoeng og tilleggspoeng i summen.

Du kan lese om tilleggspoeng her. Du kan få inntil 2 tilleggspoeng til sammen, altså ikke mer enn 2. Du kan få dem ved å ta førstegangstjeneste, siviltjeneste, ett år på høyere utdanning eller folkehøyskole. Det er bare disse du kan få det av, og du får 2 poeng for hver (og du kan ikke få poeng for flere). Dette betyr altså at du etter videregående kan få 2 poeng for en av disse, i tllegg til alderspoeng. Les mer om dette her hos Samordna Opptak.

Hvis det var noe annet du mente, så skriv inn til oss igjen!

Lykke til :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning