Hopp til hovedinnholdet

Hvilke fag kan jeg velge på vg3?

Jente 17 år
 

Spørsmål

hei går på VG2 studiespess og har fagene kjemi 1, fysikk 1, R1 og international engelsk. R1 læreren min sa at det burde vere mulig å velge kjemi 2 og samfunsfagleg engelsk som fordypnings fag i VG3. jeg hadde nett tysk i VG1 og må derfor ha tysk i VG3. helt fra starten av har ingen lærere på skolen fortalt noe av det som gjeller oss som hadde nett tysk i første. dette har ført til at jeg ikke fekk vite at jeg ikke skal velge 3 fag i VG3 siden tysk tar en av dem opp. Jeg er veldig lei av den dårlige informations måten de gjør på skolen. og har veldig lyst til å velge kjemi 2 og samfunsfagleg engelsk som fag i VG3 ikke R2 eller fysikk 2 pga matte lærer har ingen respekt for oss med asperger og fysikk har jeg ikke peiling på hva som skjer. Er det mulig å velge kjemi 2 og samfunsfagleg engelsk? og når må jeg søke for å få dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så synd at du ikke har fått nok informasjon underveis.

Oppbygging av et godkjent vitnemål er ganske komplisert, så det er ikke alle lærere som har oversikt over alle slike detaljer. Det er vanligvis en eller flere personer i skolens ledelse, og kanskje rådgivere, som har ansvaret for å følge opp elevenes fagvalg.

Det er riktig at hvis du ikke hadde fremmedspråk på 10.trinn må du ha fremmedspråk alle tre årene på vgs, først på nivå I og så på nivå II. Det gjelder på alle de studieforberedende utdanningsprogrammene. De som hadde fremmedspråk på 10.trinn tar fremmedspråk på ett nivå og blir ferdig med fremmedspråk etter de to første årene på vgs.

På Studiespesialisering er tommelfingerregelen at du skal velge tre programfag + matematikk på vg2, og tre programfag på vg3. Men de som må ha fremmedspråk på vg3 skal bare velge to programfag, for å få plass på timeplanen.

Blant alle programfagene du velger må du ha minst 2 fordypninger innen samme programområde (enten innen realfag eller innen språk/samfunnsfag/økonomi) for å få et godkjent vitnemål. Resten kan velges fritt fra alle de studieforberedende utdanningsprogrammene.

På vg2 har du valgt tre fag fra realfag; kjemi, fysikk + R-matte. I tillegg har du ett fag fra språk/samfunnsfag/økonomi; internasjonal engelsk.
For å få 2 fordypninger innen samme programområde må du altså bygge videre på to av de tre realfagene dine, det vil gi en godkjent kombinasjon som gir vitnemål.

Hvis du ønsker å ta Kjemi 2 er R2 et nyttig fag å ha i tillegg, med tanke på videre studier på høgskole/universitet. Fra og med opptak til studieåret 2018-2019 vil det som en forsøksordning kreves matematikk R2 for å være kvalifisert til enkelte studier innen informatikk, realfag, natur- og miljøfag.

Bruk gjerne utdanning.no for å gjøre research på aktuelle studier som kan passe for deg, her kan du også sortere på interesser.

Fristen for å velge programfag varierer fra skole til skole, så det har ikke vi noe svar på.

Lykke til med valgene dine!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Språkvalg på ungdomsskolen

koffert med flagg (colourbox.com)

På ungdomsskolen kan du velge mellom fremmedspråk, norsk/samisk fordypning eller engelsk fordypning. Her finner du informasjon om alternativene, og hvilke konsekvenser valget gir senere.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning