Hopp til hovedinnholdet

Må man søke seg inn hvert år når man kommer inn på universitet eller høgskoler? 

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har spørsmål knyttet om hvordan det fungerer etter man har søkt høyere utdanning. Etter man har kommet inn på et studie, er det slik at man må søke hvert år, slik man gjør det på vgs. Hvis det er slik at man søker hvert år vil det si at det er en forskjell mellom å komme inn på det studie man vil og å studere innen det studie man ønsker. Kan man da eventuelt risikere å komme inn på et studie inntil førstegangskvoten går ut og deretter hver uten studie.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, 

og takk for ditt spørsmål! 

Når man studerer på universitet- og høgskolenivå går man som regel enten et årsstudium (1 år), bachelorgrad (3 år), mastergrad (2 år) eller et profesjonsstudium (Kan variere, men som regel 5-6 år). 

Vanligvis skal man ikke trenge å søke hvert år. Hvis du f.eksempel kommer inn på profesjonstudiet i medisin (6 år), skal du ikke trenge å søke deg inn hvert enkelt år. Da vil du gå alle seks årene uavhengig av hva som skjer med vitnemålet ditt fra videregående. Noen studier vil kreve at du består det forrigegående året for å kunne fortsette på det neste. Dette varierer fra studie til studie. 

Når man får svar fra Samordna Opptak om tilbud til studieplass vil det stå hvilket studieprogram det er, utdanningsinstitusjon og hvilken grad det er. Det vil fortelle deg hvor lenge studiet varer, da vil man være student der alle årene uten å trenge å søke hvert enkelt år.  Det kan selvsagt finnes unntak vi ikke kjenner til, men det er ikke like vanlig. 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning