Hopp til hovedinnholdet

Hva er snittet for å komme inn på medisinstudiet?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! :-) Jeg lurte egentlig på hva er gjennomsnittkarakter er for å komme inn på medesinstudiet? (Omtrent) Jeg begynner på vgs til høst og det hadde vært veldig greit å vite. Akkuratt nå har jeg snitt på 5.2 , tror dere jeg kan forsikre meg at det holder eller bruker det sannsynligvis å være høyere? Tusen takk for svar. Mvh jente 16

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Så spennende at du har lyst til dette, og så bra at du har et så høyt snitt!

Medisin er et spennende studie, med høy konkurranse for å komme inn. Det er ofte det vanskeligste studiet å komme inn på i Norge. Akkurat hva snittet for å komme inn er, varierer fra år til år, og kommer an på hvor mange som søker, og hvilke karakterer de som søker har. Det varierer også litt hvor du søker hen. 

Hvis du ser på denne siden på utdanning.no, kan du se de forskjellige stedene du kan studere medisin i Norge. I fjor var grensen for å komme inn i Oslo 58,4 i det som heter førstegangskvote (du kan lese mer om forskjellen i artikkelen vi legger ved under svaret). 

I disse poengene inngår det tilleggspoeng for f.eks realfag og språk. For å se hvordan du kan beregne poengsummen din, kan du lese denne artikkelen.

Nå har jo du et kjempehøyt snitt allerede! Men på spørsmålet ditt om du kan forsikre deg om at det holder, så er nok svaret at du ikke kan forsikre deg, siden dette kanskje er det vanskeligste studiet å komme inn på, og det kan hende du må ennå noen få poeng opp.

Mange som er motiverte for medisinstudiet men som ikke kommer inn på førstegangsvitnemålet, velger å ta opp fag som privatist helt til de får gode nok karakterer. Så dette er en mulighet for deg også.

Men enn så lenge har du jo fantastiske karakterer, og din jobb blir jo bare å gjøre det så godt du kan på videregående! Du er absolutt i kategorien til å kunne komme inn på medisin, og så handler det om små marginer.

Vi ønsker deg veldig lykke til! 

Under svaret her har vi lagt ved artikler både om å komme inn på medisin og hvordan du regner karakterene dine, de anbefaler vi deg å lese :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Poeng utdanning

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt sitter og tenker (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning