Hopp til hovedinnholdet

Hvordan blir man rådgiver på skolen?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Å hjelpe andre mennesker med å ta valg og lede dem på rett vei er noe jeg har veldig lyst til å jobbe med. Jeg synes derfor at å være rådgiver på en skole høres veldig interessant og spennende ut. Men hvordan blir man egebtlig en rådgiver? Hvilke utdanning kreves?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Så spennende at du vil dette. Det er nok veldig givende å føle at man hjelper andre på vei. Og det er også flere steder du kan jobbe som en rådgiver eller veileder enn bare på skole. Så du har gode muligheter til å finne ut noe du vil :)

Rådgivere og sosiallærere har ulike utdanningsbakgrunner. Det er nemlig ikke bare en utdanning som fører til dette yrket, bakgrunn som lærere, sosionomer, barnevernspedagoger og spesialpedagog kan være aktuelle. Søk opp disse yrkene på utdanning.no for å lese mer om dem der. 

Utdanningene som er nevnt ovenfor, tar man ved Høyskole eller Universitet, og for å komme inn her trenger man generell studiekompetanse fra videregående. Les mer om hvilke utdanningsprogram som gir deg dette i artikkelen under svaret. 

I stillingsutlysninger hvor det søkes etter rådgiver/sosiallærere er det ofte et krav om man har noe bakgrunn fra pedagogikk slik at man også kan undervise. Ofte har de da både lærerutdanning og utdanning innen pedagogikk eller spesialpedagogikk.

Det finnes videreutdanning for dem som vil jobbe med rådgivning, karriereveiledning og sosialpedagogisk veiledning. Utdanningen er et årsstudium, men kan alternativt tas på deltid over 2 år. Opptakskravet er at man jobber som lærer, rådgiver på skole eller med veiledning av ungdom på annen måte. Det anbefales at alle som har rådgiverstilling i skolen tar denne videreutdanningen. Eksempel på en høgskole som tilbyr denne videreutdanningen: Høgskolen i Oslo og Akershus.

Skoleledelsen har også gjerne bakgrunn som lærer og har gjerne jobbet som det i flere år. De som derimot jobber i administrasjonen og resepsjonen kan ha bakgrunn innen økonomi, administrasjon, ledelse eller lignende.

Snakk gjerne litt med rådgiveren på skolen din om dette, da kan du sikkert få noen gode tips!

Vi ønsker deg lykke til, og bare spør oss igjen!Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning