Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg jobbe med dyr?

Jente 17 år
 

Spørsmål

min hjertesak er dyrs rettigheter. jeg tok friår fra videregående for å finne ut hva det er jeg vil jobbe som, og jeg vet jeg vil hjelpe dyr som har det vanskelig men vet ikke hva det er slags linje man må gå for slikt? for jeg valgte helse da jeg ikke visste helt hva det var jeg skulle bli. jeg har alltid visst jeg vil hjelpe dyr men jeg ante ikke hvilken linje det krevdes så jeg tok helse. jeg kunne tenkt meg dyrlege da jeg får hjulpet dyr. men å jobbe i NOAH for eksempel eller sånn at jeg hjelper hund katt osv som har hatt det skikkelig tøft og trenger kjærlighet. vet ikke hvordan jeg skal forklare dette men om dere skjønner litt av det jeg prøver å forklare, kan dere gi litt tips angående linje utdanninger skole jobb osv.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Så fint at du har lyst til å jobbe med dyr. Det høres ut som at du har et ekte og dypt engasjement for dette :)

Det finnes heldigvis mange muligheter dersom du ønsker å jobbe med dyr, dersom du går inn på utdanning.no kan du søke opp "dyr" og få en oversikt over masse forskjellige utdanninger og yrker relatert til dette. Da vil det blant komme opp yrker som veterinær, dyrepleier, dyrepasser og dyrlegesekretær. Trykker du på yrkene vil du få informasjon om hva slags utdanning som kreves.

 

Det er forskjellige krav på studiekompetanse i de ulike yrkene, veterinær krever for eksempel at du har ekstra realfag (matte, fysikk, kjemi etc), mens dyrepleier krever generell studiekompetanse.

Du skrev at du gikk på helsefag - da får du ikke generell studiekompetanse automatisk, men kan velge deg Vg3 Påbygg til generell studiekompetanse, eller ta påbygg etter læretiden. Hvis du tar påbygg til generell studiekompetanse, kan du søke studiet som dyrepleier :)

Det finnes også et utdanningsprogram som heter Naturbruk, som finnes i både en yrkesfaglig variant og en studieforberedende variant. Da kan du lære om blant annet dyrehold og landbruk. Du skriver jo ikke om du trives på helsefag eller ikke, men det er jo en kjempefin linje å gå. Hvis du velger å få studiekompetanse etterhvert, så kan du søke de fleste høyere utdanninger. Hvis du ikke trives, så har du rett til et omvalg.

Det finnes flere tiltak som jobber med dyrevern i Norge og jeg vil anbefale deg å sjekke ut disse, kontakt dem og hør hva slags utdanninger de som jobber der har og hva slags arbeidshverdag de har. Noen stillinger er ikke nødvendigvis direkte kontakt med dyr, men mange er det.

De som jobber i dyrevernet har ganske forskjellige bakgrunner, alt fra biologer, sivilagronomer til økonomier. Dyrevernsalliansen kan du kontakte, Dyrebeskyttelsen jobber jobber også med dyrevern og kan også være interessante for deg å kontakte.

Det er alt i alt mange muligheter, og det er en god start å snakke med ulike organisasjoner som jobber med dyr og spørre hvilken utdanningsvei som er vanlig hos dem! Og det er et godt råd å snakke med rådgiver på skolen din om dette, så kan du få gode innspill :)

Det er veldig flott at du er så interessert og motivert for å jobbe med dyr, og det finnes flere måter du kan gjøre det på. Bruk utdanning.no flittig, og spør oss gjerne igjen!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt sitter og tenker (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning