Hopp til hovedinnholdet

Hvor mange alderspoeng får jeg?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har tenkt til å studere medisin, men jeg kommer ikke inn med en gang. Jeg leste at det sto dette på ung.no: "Så fremt du ikke tar opp fag som privatist etter videregående, vil du beregnes i kvoten for førstegangsvitnemål til og med det året du fyller 21 år." Si at jeg fyller 21 år i februar, og søker på medisin april samme år, har jeg da 4 alderspoeng? Og er jeg da med i førstegangskvoten? Jeg blir litt forvirret ved å lese og trenger ja og nei svar i hovedsak, og så en forklaring. Det er litt vanskelig for meg å forstå.. Takk for svar på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når du søker høyere utdanning gjennom Samordna opptak vil du fra og med det året du fyller 20 år (dato spiller ingen rolle) få 2 alderspoeng for hvert år (men max. 8 alderspoeng). Det er riktig at du får 4 alderspoeng det året du fyller 21 år.

Vær oppmerksom på at alderspoeng teller kun i ordinær kvote, ikke i kvote for førstegangsvitnemål.

Kriteriet for å få førstegangsvitnemål er at alle fag er bestått på normert tid. Du har kun skolepoeng på førstegangsvitnemålet, og du kan konkurrere med det frem til og med det året du fyller 21 år. Skolepoeng er den poengsummen du har før du har lagt til tilleggspoeng og alderspoeng. I kvote for førstegangsvitnemål er det denne poengsummen du konkurrerer med.

Konkurransepoeng er den poengsummen du får etter at tilleggspoeng og alderspoeng er lagt til. I den ordinære kvoten konkurrerer du med konkurransepoengene dine. Alle som konkurrerer i kvote for førstgangsvitnemål konkurrerer alltid i ordinær kvote i tillegg, og her teller også eventuelle forbedringer du har tatt som privatist.

Du kan lese mer om poengberegning på hjemmesiden til Samordna opptak, prøv også karakterkalkulatoren på utdanning.no.

Håper det var oppklarende. Spør gjerne rådgiver på skolen din om noe er uklart.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning