Hopp til hovedinnholdet

Hvordan fungerer studiepoeng? Hvilket snitt har jeg etterpå?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Hvordan fungerer studiepoeng ? Dersom jeg har snitt på 3.6 og får 30 studiepoeng etter en utdannelse, hva er snittet mitt etterpå da?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer på dette.

Studiepoeng er rett og slett bare en måte å telle eller "vekte" hvor stort et fag i høyere utdanning er. Det er ansett som vanlig progresjon å ta 30 studiepoeng i semesteret, og 60 studiepoeng i året. En bachelorgrad er på 180 studiepoeng. Noen av fagene du har underveis kan være 10 studiepoeng, andre 20 studiepoeng. En stor masteroppgave kan være 60 studiepoeng. De er verdt ulike poeng ut i fra hvor store de er, hvor mye pensum de er, og hva det er tiltenkt at du skal bruke av tid på det. Et fag på 10 poeng + et fag på 20 poeng = ett semester. Mens en masteroppgave på 60 poeng er det meningen at du skal bruke et helt år på.

Studiepoeng har altså ikke noe med karaktersnittet ditt fra tidligere å gjøre. Karaktersnittet ditt fra videregående blir stående uforandret etter at du blir ferdig der, så sant du ikke tar opp og forbedrer fag som privatist, eller får tilleggspoeng: Du kan lese her om hvilke tilleggspoeng du kan få.

Kort fortalt kan du få opptil to tilleggspoeng for enten militærtjeneste, siviltjeneste, folkehøgskole eller høyere utdanning. 

Hvis du hadde avlagt 60 studiepoeng i høyere utdanning, ville du fått to tilleggspoeng. Med 30 studiepoeng, vil du få 1 tilleggspoeng. 

Karakterpoengene dine er gjennomsnittet av karakterene dine ganget med 10. Dersom du har et gjennomsnitt på 3,6, vil du få 36 karakterpoeng. Med ett tilleggspoeng, vil du da få 37 karakterpoeng. Les mer her om hvordan du regner ut poengene dine, og hvilke andre tilleggspoeng du kan få.

Så 30 studiepoeng kan gi deg tilleggspoeng på snittet ditt, men har ikke noe mer med det å gjøre enn det. Når du begynner på høyere utdanning begynner du også på et helt nytt karaktersystem og karaktersnitt, så da teller heller ikke snittet ditt fra tidligere.

Håper svaret var til hjelp, vi ønsker deg en god sommer!

 

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning