Hopp til hovedinnholdet

Vil gå flyfag. Kan jeg ta det på videregående?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er på vg.1 elektrofag og jeg ønsker å gå flyfag. Dessverre, nærmeste skole til meg er Skedsmo ved Oslo. Problemet er at jeg har vært i Norge bare i 2 år og jeg kan ikke mye norsk (og nesten ingen nynorsk). Er det mulig å ta noe studier etter videregående, der jeg skal ha flyfag? Eller beste jeg kan gjøre er å gå på Skedsmo? Jeg har også ingen som bor i Oslo.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Spennende planer du har. Vi skjønner godt at du lurer på dette.

Vi anbefaler sterkt at du snakker med rådgiver på skolen din så snart som mulig. Han/hun kan gi deg god og presis informasjon om hva som er best for deg. 

Det er ikke så mange studier etter videregående. For å bli flymekaniker kan du ta et fagbrev i et flyfag gjennom videregående. Det er et 5-årig løp hvor de 3 første årene er på skolebenken, mens de 2 resterende årene tilbringes som lærling i bedrift.

Da søker du først Vg1 Elektrofag. Her må du få relativt gode karakterer, og deretter søke VG2 Flyfag. Etter VG2 må man velge om man skal spesialisere seg innenfor mekanikk (VG3 Flyfag), eller elektronikk (VG3 Avionikkfag).

Hvis man har bakgrunn fra VG3 Flyfag, kan man søke seg læreplass i tre forskjellige fagretninger. De er FlysystemmekanikerFlystrukturmekaniker og Flymotormekaniker. Har man derimot har valgt VG3 Avionikkfag, kan man søke seg læreplass i Avionikerfaget. Bedrifter som tar inn lærlinger, er gjerne sivile flyselskap, vedlikeholdsorganisasjoner og Luftforsvaret.

Les mer om de ulike veiene her.

Ellers har du også Luftforsvarets Skolesenter på Kjevik som gir flymekanikerutdanning kombinert med befalsutdanning. Inntakskravet her er generell studiekompetanse og at kanditaten klarer å gjennomføre GSU (grunnleggende soldatutdanning) og GBK (grunnleggende befalskurs) samt fysiske krav for befal. For å komme inn her kan du altså gå hva du vil på videregående, så lenge du tar generell studiekompetanse også.

Det er altså best å ta utdanning i flyfag på videregående, og det er ikke så mange studier etterpå som gir deg samme kompetanse. Så hvis det er dette du er interessert i, er det verdt å sjekke ut om du kan klare å gå på Skedsmo. Dette burde du snakke med rådgiver på skolen om.

Vi vet jo ikke hvor du bor nå, og om du bor i samme fylke som Skedsmo eller ikke. Du har rett til skoleplass i det fylket hvor du er folkeregistrert - så det er litt komplisert å skulle flytte, særlig siden du er under 18 år. Vi har skrevet mye om det i denne artikkelen som du burde lese. 

Vi anbefaler altså at du går til rådgiver så fort som mulig. Dette ble sikkert mye og komplisert informasjon. Derfor må du snakke med rådgiver på skolen din, og få det forklart så godt som mulig :)

Vi ønsker deg lykke til - og bare spør oss igjen :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan foreldrene dine nekte deg å flytte for å gå på skole?

Gutt diskuterer med faren sin (colourbox.com)

Hva gjør du hvis du ønsker å gå på en linje de bare har på en videregående som ligger for langt unna? Kan foreldrene dine da nekte deg å flytte dersom de ikke vil at du skal det?

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Flytting til nytt fylke - rett til skoleplass?

Jente sitter i et klasserom (colourboxcom)

Har du planer om å flytte i løpet av videregående og gå på skole i et annet fylke enn der du bor nå?

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning