Hopp til hovedinnholdet

Kan man jobbe 50-70% som lærling og ta svennebrev etter to år? Hvis man slutter midt i læretida kan man begunne der man slapp?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Er det mulig å jobbe 50-70% som frisør lærling og fortsatt ta svennebrevet etter 2år? Om man eventuelt velger å slutte midt i læretiden kan man da begynne igjen samme sted man slapp eller må man begynne første året på nytt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for din henvendelse!

Du lurer på om man kan jobbe 50-70 % som lærling og ta svenneprøva etter to år?
Lærlingløpet er lagt opp til at man skal jobbe fult i to år. Så kan det være ulike grunner til at noen jobber redusert. Hvis det skjer, er det ikke uvanlig at læretida forlenges noe. Det er i samspill med bedrift, opplæringskontor, fagopplæring (fylkeskommunen) og lærling, at man finner løsninger på dette.
For å gå opp til svenneprøva er det viktigste at man har nådd alle kompetansemålene og at bedriften mener du er klar for prøva.

Hvis du skal jobbe redusert, må det være i samarbeid at dere evt. finner ut av om du kan gå opp til prøva etter to år, eller om du trenger noe mer tid.
Dette er altså en sak du må diskutere med bedriften/opplæringskontoret evt. fagopplæring.

 

Hvis du bytter bedrift eller slutter midt i læretida di, er det muligheter for å begynne igjen der du slapp. Bedriften du slutter i, skal gi det en attest over hvilke mål du har nådd og hva du kan. En ny bedrift vil da kunne si om du kan begynne på f.eks. andre året. Dette må også avklares på fagopplæring i forhold til om du har brukt opp retten din. Hvorfor du avslutter læretida di i en bedrift vil kunne ha betydning.

Det er litt komplisert å forklare alt her. Så det er å anbefale at du tar kontakt med Elev- og lærlingombudet i fylket ditt, fagopplæring eller opplæringskontoret (hvis det er det) for å få et mer utfyllende svar på spørsmålene dine.

Lykke til!

Hilsen
Elev -og lærlingombudet i Oppland, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Elev- og lærlingombudene - spørsmål og svar om dine rettigheter

Mann holder opp skilt med

Ombudene skal passe på at du som er elev eller lærling i videregående opplæring får de rettighetene du har krav på. Vi har samlet noen eksempler problemer du kan oppleve på skolen - og som ombudene kan hjelpe med.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning