Hopp til hovedinnholdet

Har lyst til å bli pilot

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ikke helt sikker på hva jeg vil utdanne meg som, men jeg har kommet med noen ideer, og en av dem var da pilot. Det jeg lurer på er om man trenger bare generell studiekompetanse eller om man trenger både realfag i tillegg. Jeg går på studiespesialisering, men jeg føler at jeg får lyst til å bytte til elektrofag, og ta flyfag i vg2, og deretter påbygging til generell studiekompetanse i vg3. Takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Spennende at du tenker på å bli pilot. 

Det finnes to måter for å gå frem for å utdanne seg til pilot: enten gjennom Forsvaret eller sivilt. Begge krever at du har generell studiekompetanse fra videregående. Imidlertid er det kun flyverutdanningen ved Universitetet i Tromsø (les mer lenger ned) som krever at du har bestemte fag fra videregående, og her er det matte og fysikk som kreves.

Opptakskravene varierer fra skole til skole. Man må uansett ha god helse og fysisk form. Noen steder kreves i tillegg bestått videregående skole eller generell studiekompetanse, og/eller at man består opptaksprøver i fysikk, matematikk og logikk. Ofte gjennomføres intervjuer som en del av opptaksprøven. Det kan også gjelde alderskrav. Det er dessuten viktig å beherske engelsk godt. Det beste tipset er at du kontakter de forskjellige skolene som tilbyr pilotutdanning som trafikkflyger eller for helikopter. Sjekk ut skolens nettsider og kontakt dem eventuelt direkte hvis du ikke finner oversikt over de opptakskravene du lurer på.

Utdanner du deg innen Forsvaret, tar dette minst 4 år. I tillegg binder du deg til å jobbe i forsvaret etterpå. Tar du sivil utdanning, kan lengden på utdannelsen variere. Les mer om pilot-utdanningen på utdanning.no. Her ligger det blant annet linker til flere sivile skoler som tilbyr pilot-utdanning. Du kan også ringe Forsvaret for informasjon om pilotutdanningen hos dem. 

Å gå på en sivil skole er dyrt, minimum 600.000 kr og man må finansiere den selv (i motsetning til Forsvaret, der utdanningen er gratis). Man kan få noe støtte fra Lånekassen, men det meste av beløpet må altså betales selv. Velger du å gå sivil utdanning, er det viktig at sjekker skolene nøye.

Hvis du studerer i Forsvaret, har du pliktår og må dermed jobbe for dem. Du kan da ikke velge selv hvilket flyselskap du skal jobbe for de første årene etter endt utdanning. Når plikttjenesten er fullført, kan du fritt søke de jobbene du selv vil. Tar du sivil utdanning, kan du selv velge hvem du søker jobb hos rett etter fullført utdanning.

Sjekk også ut den nye pilotutdanningen ved Universitetet i Tromsø. Kanskje den kan være av interesse. Der kreves imidlertid fordypning i realfag fra videregående for å kunne søke, i tillegg til generell studiekompetanse. Studiet er offentlig finansiert, og derfor ikke like dyrt som ved de andre sivile skolene som tilbyr flygerutdanning.

Ellers er det gode planer og tanker du har. Du har jo mulighet til å bytte til elektrofag og gå på flyfag på videregående - men vi vil nevne at dette er flytekniske fag, altså ikke pilotutdanning. Du vil bli utdannet til å kunne vedlikeholde fly, men ikke fly dem. Så det er det viktig at du vet før du vurderer det. 

Vi anbefaler veldig at du snakker med rådgiver på skolen din om dette - og ønsker deg lykke til! Bare spør oss igjen :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt sitter og tenker (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning