Hopp til hovedinnholdet

Må jeg ha perfekt syn for å bli pilot?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Det er ett år til jeg skal begynne på vgs og lurer på hvilke linjer jeg må ta for å kunne bli en pilot. Jeg lurer også på hva snittet mitt må være og hvor god jeg trenger å være i andre språk (f.eks. Tysk). Jeg har sett på sidene deres før, men det har aldri kommet et skikkelig svar som jeg forstår om hvilke linjer jeg skal ta på vgs. Er det egentlig sant at jeg må ha perfekt syn for å kunne bli pilot? Jeg har ganske greit syn, men må bruke briller for å se skikkelig på en lang distanse

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er flott at du har utdanningsplaner!

Det finnes to måter for å gå frem for å utdanne seg til pilot: enten gjennom Forsvaret eller sivilt.

Utdanner du deg innen Forsvaret er utdanningskravet at du har generell studiekompetanse. I tillegg kommer det andre krav, blant annet helsemessig. Du kan lese mer om flyverutdanning i forsvaret på hjemmesiden deres. Her står det blant annet mer om opptakskrav. Spør gjerne optikeren din om hvor godt/dårlig synet ditt er.

Du kan få generell studiekompetanse både på studieforberedende og på yrkesfaglige utdanningsprogram, les mer om det i artikkelen nedenfor. Når du skal regne ut poengene dine teller alle fag like mye.

Tar du sivil utdanning kan opptakskravene variere, men det er en fordel å ha generell studiekompetanse. Les mer om fagskoleutdanninger utdanning.no. Å gå på en sivil skole er dyrt, og man må finansiere den selv (i motsetning til Forsvaret, der utdanningen er gratis). 

Det er også mulig å ta en utdanning i Luftfartsfag ved Universitetet i Tromsø, den krever fordypning i realfag i tillegg til generell studiekompetanse. Hvis du vil ha realfag bør du velge Studiespesialisering på VGS. Studiet er offentlig finansiert, og derfor ikke like dyrt som ved de andre sivile skolene som tilbyr flygerutdanning.

Lykke til med valgene dine!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Utdanning i Forsvaret

Militærpoliti ute på kjøretur (colourbox.com)

Vil du få lønn mens du studerer, og ta en utdanning du ikke kan få mange andre steder? Da kan Forsvaret være en mulighet for deg.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Poeng utdanning

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning