Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli pilot hvis jeg får studiekompetanse?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går elektrofag og lurer på om det er mulighet for å bli pilot hvis jeg tar studiekompetanse siste året på vgs?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Ja, det er det.

Det finnes to måter for å gå frem for å utdanne seg til pilot: enten gjennom Forsvaret eller sivilt. Utdanner du deg innen Forsvaret, tar dette minst 4 år. I tillegg binder du deg til å jobbe i forsvaret etterpå. Tar du sivil utdanning, kan lengden på utdannelsen variere. Les mer om pilot-utdanningen på utdanning.no. Her ligger det blant annet linker til flere sivile skoler som tilbyr pilot-utdanning. 

Der kan du også se hva som er opptakskravene. Hvis opptakskravet på skolen er generell studiekompetanse, må du ta Vg3 Påbygg til generell studiekompetanse i 3.klasse (eller ta påbygg etter læretiden). Så hvis du gjør dette i tredjeklasse som du planlegger, får du generell studiekompetanse og kan søke.

Å gå på en sivil skole er dyrt, minimum 600.000 kr og man må finansiere den selv (i motsetning til Forsvaret, der utdanningen er gratis). Man kan få noe støtte fra Lånekassen, men det meste av beløpet må altså betales selv. Velger du å gå sivil utdanning, er det viktig at sjekker skolene nøye.

Sjekk også ut pilotutdanningen ved Universitetet i Tromsø. Kanskje den kan være av interesse. Der kreves imidlertid fordypning i realfag fra videregående for å kunne søke, i tillegg til generell studiekompetanse. Dette får du kun ved å velge studiespesialisering med fordypning i realfag på videregående. Studiet er offentlig finansiert, og derfor ikke like dyrt som ved de andre sivile skolene som tilbyr flygerutdanning. Hvis du skulle vært interessert i dette, må du nok ta opp realfagene som privatist.

Håper dette kan hjelpe deg litt på vei. Vi anbefaler en prat med rådgiver på skolen din, som kan vise deg mulighetene dine.

Lykke til videre! 

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt sitter og tenker (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning