Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer hvis jeg slutter i tysk på ungdomsskolen?

Jente 13 år
 

Spørsmål

hei, jeg begynnte akuratt i 8 klasse, jeg tokk tysk I valgfag som heg syntes er dritt kjedelig og heller ikke kommer til å ha bruk av, i min mening. så har ganske lyst å bytte til arbeidslivsfag? men har jo da hørt att jeg må da ta språk på VGS, og det har jeg ikke lyst til! men Søsteren min begynte akuratt på VGS og tokk Helse og oppvekstfag. Og der sa hun att hun ikke trenge å ta noe språk?? og det var ikke alle de utdanningtilbudene man trenge 'språk' til så er ganske usikker om jeg skal bytte eller ikke!? og må gjøre det intil høsteferien!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer på dette! 

Her er det viktig at du snakker godt med foreldrene dine, og gjerne med rådgiver/kontaktlærer på skolen din også! Da kan dere diskutere ordentlig om tyskfaget er noe for deg, eller om du skal bytte til arbeidslivsfag. 

Det kommer til å gå fint med deg uansett hva du velger. Men det har et par konsekvenser. Når du skal søke videregående, må du velge mellom å ta studieforberedende fag eller yrkesfag. Du kan lese om forskjellen på dette her, og snakk gjerne med rådgiver på skolen om det.

Søsteren din har rett - på yrkesfag er det ikke fremmedspråk. Men på studieforberedende er det fremmedspråk.

Hvis du velger studieforberedende variant, og ikke har fremmedspråk fra ungdomsskolen, må du likevel ta fremmedspråk på vgs. Hvis du allerede hadde lært deg tysk, kunne du ha begynt på et høyere nivå med tysk. Hvis du ikke har tysk, må du begynne på et lavere nivå, og ha fremmedspråk over tre år på vgs, i stedet for to.

Du kan lese om alt dette i denne artikkelen. 

Du kan velge alt du vil på videregående, men hvis du velger studieforberedende variant, må du ha fremmedspråk i tre år, i stedet for to. Det er konsekvensen hvis du velger bort fremmedspråk på videregående. Hvis du velger yrkesfag, får det ingen konsekvenser, som søsteren din sier. Men om du velger yrkesfag eller studieforberedende bør kanskje ikke avgjøres bare om du slipper språk eller ikke. Men dette finner du ut av senere :)

Så dette går nok bra uansett. 

Les artiklene vi har lagt ved, og snakk godt med foreldrene dine + rådgiver eller kontaktlærer på skolen! 

Lykke til, bare spør oss igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Valgfag på ungdomsskolen

ungdommer pc (colourbox.com)

Skal du begynne i 8. klasse? Her er informasjon om de forskjellige valgfagene du kan velge blant.

Les mer

Språkvalg på ungdomsskolen

koffert med flagg (colourbox.com)

På ungdomsskolen kan du velge mellom fremmedspråk, norsk/samisk fordypning eller engelsk fordypning. Her finner du informasjon om alternativene, og hvilke konsekvenser valget gir senere.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning