Hopp til hovedinnholdet

Hvilke yrker kan jeg få etter å gå studiespesialisering med språk, samfunn og økonomi?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hva kan man bli ved å velge studiespesialiserende, samfunnsfag, språk og økonomi? Vil veldig gjerne se en lang liste her med mange jobber innenfor det. Jeg har ikke helt peiling på hva jeg skal bli, men service og samferdsel interesserer meg og det samme med ssø. Hvis jeg tar service de to første årene, er det en lien sjanse for å komme inn på påbygg det siste året? Kan studiespesialiserende bli vanskelig med en som har 3,8 i snitt? Hvordan vet jeg at jeg velger den rette veien for meg? Jeg har prøvd å søke, men finner ikke helt det jeg er ute etter. Rådgiveren har jeg kontaktet. Finnes det videregående skoler som har dårlig miljø? Altså alle skolene jeg har hørt om er det som regel "noe" dårlig med. Burde jeg høre på det andre sier om de skolene?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner veldig godt at du lurer på dette. 

Det er kjempefint at du har kontaktet rådgiver på skolen din, det er en god start. Da får du muligheten til å ha en god samtale med mye viktig informasjon. Snakk også gjerne med lærer, foreldre og venner. Det hjelper. 

Du sier at du foreløpig er interessert i studiespesialisering (med språk, samfunn og økonomi), og du nevner Service og samferdsel. Begge disse er veldig flotte utdanningsprogram, men med noen store forskjeller. 

Den største forskjellen på de ulike utdanningsprogrammene, er om de er yrkesfaglige eller studieforberedende. Du kan lese mer om denne forskjellen i denne artikkelen vi har skrevet.  SSØ er et studieforberedende utdanningsprogram, som gir deg generell studiekompetanse. Dette er selve nøkkelen for å kunne studere videre på høgskole eller universitet. 

Du spør om en lang liste over jobber du kan få med SSØ. Denne listen er rett og slett for lang - for her er det så utrolig mange muligheter. Med generell studiekompetanse, kan du søke på de aller, aller fleste høyere utdanninger i Norge. Du kan søke utdanning innen ting som f.eks lærer, advokat, økonom, psykologi, politi, barnevernsstudier, sosionom, statsvitenskap - etc. etc. Du kan gå inn på utdanning.no og slå opp ulike stikkord og yrker. Da vil du få mye god inspirasjon.

Du holder rett og slett døren åpen for nesten alt. Det finnes noen yrker hvor det er bedre å gå studiespesialisering med realfag, for du trenger noen realfag fra videregående for å søke. Dette gjelder hovedsaklig yrker som ingeniør, lege, tannlege, veterinær, samt realfagsstudier på universitetet, som matte, biologi og fysikk. Du kan lese en ganske god oversikt over utdanninger som krever realfag på denne siden.

Så spørsmålet bør nesten snus: Hvilke yrker kan du ikke få ved å ta SSØ først. Og da er svaret de ulike yrkesfagene (som du kan lese om her), i tillegg til at du vil kunne mangle realfag til de utdanningene vi nevnte (men du kan fortsatt få tatt disse fagene som f.eks privatist, så det er ikke sånn at disse yrkene er utenfor rekkevidde). 

Med service og samferdsel er det litt annerledes. Hvis du går ut to år i læretid i tredjeklasse og så går opp til fagprøven, vil du bli fagarbeider. Da vil du kunne gå ut i jobb rett etter videregående. Men antall ulike jobber du vil kunne få, vil være en del mindre enn om du tar høyere utdanning. Og på Service og samferdsel får du ikke generell studiekompetanse automatisk. Enten må du ta påbygg til generell studiekompetanse etter at du har blitt fagarbeider (og sånn sett bruke fem år på vgs), eller ta det i stedet for å gå ut i læretiden (og bruke tre år på vgs). 

Kort fortalt har du veldig mange muligheter på SSØ, men det forutsetter litt at du er interessert i å studere videre etter videregående. På yrkesfag kan du gå ut i jobb etter videregående, og du har mange yrker som kun finnes på yrkesfag. Men mulighetene etter Service og samferdsel er kanskje litt begrenset, sammenlignet med SSØ. Men hvis du tar påbygg, åpner mulighetene seg for høyere utdanning igjen.

Du har uansett gode muligheter, og du har også litt tid på å finne ut dette. Snakk med rådgiver, lærere og foreldre, så finner du dette ut :)

Det høres ut som du har et fint karaktersnitt på 3,8 nå. Skolen du går på nå, ligner mye på studiespesialisering i form og innhold. Så hvis du får så fine karakterer nå, er sjansene gode for at du vil få fine karakterer på studiespesialisering også, tror vi. Studieforberedende utdanningsprogram er kanskje det som er mest likt skole som du kjenner til nå. Så en god pekepinn på om du vil trives, er om du trives med skoleformen du går på.

Om skolemiljø.

Dette er et godt spørsmål, og skjønner godt at du lurer. Det er heller ikke så lett for oss å svare på, og vi vet jo ikke helt hva du har hørt, og hvilke skoler du har hørt ting om. Men vi kan nok si at det er ganske vanlig å høre at noen ting ved skoler ikke er topp - men det betyr ikke alltid at det er sant, og ofte er det bare noen ting som kanskje ikke er topp, mens resten er det. Og noen skoler er kanskje ikke topp for noen, men for mange andre. Så generelt ville vi nok hørt litt etter, hvis du hørte flere elever fortelle om miljøet på skolen. Men heller ikke avskrive en skole helt, hvis du hørte ting du ikke likte. 

Men skolemiljø er viktig, og du finner fine skolemiljøer de aller fleste steder i Norge. Ofte er det også litt hva man gjør det til selv. En måte du kan finne ut mer på, hvis du har tid og lyst, er å besøke de ulike skolene du er interessert i. Da kan du se hvilket inntrykk du får, og kanskje også spørre noen av elevene som er der. Du kan også søke litt rundt på nett, og se om du finner noe informasjon. Men ellers ville vi husket på at det kan finnes gode miljøer på alle skoler. 

Det virker som du tenker godt og fint rundt fremtiden din - og du kommer til å ha mange gode valg. Det blir noen spennende år for deg fremvoer. 

Det er litt begrenset hva vi kan tipse deg med, siden vi ikke kjenner deg. Men snakk så mye du kan med rådgiver, lærer, foreldre og venner. Vi legger også ved noen artikler under svaret som vi anbefaler å lese.

Og ikke nøl med å spørre oss igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning