Hopp til hovedinnholdet

Hva er forskjellen på mediegrafiker, mediedesigner og grafisk designer?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

hva er forskjellen på en mediegrafiker, mediedesigner og en grafisk designer? jeg vil gjerne bli noe som driver med grafiske elementer. sånn som Infografikk, lage plakater, brosjyrer osv.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Det er et godt spørsmål, og det skjønner vi godt at du lurer på. 

"Design" et et ganske vidt begrep, som omfatter ganske mye. Så de yrkene du nevner kan gå ganske inn i hverandre og slekte på hverandre. I alle de tre du nevnte, så kan det være en vesentlig del av hverdagen og drive med grafiske elementer, infografikk, brosjyrer, etc. 

Først og fremst så er både mediegrafiker og mediedesigner navnet på to yrkesfaglige utdanninger på videregående. I linkene vi la ved, kan du lese mer om forskjellene mellom disse to, og hvilke forskjellige fag du vil ha på videregående skole. En forskjell mellom disse to, er nok at mediedesigner er litt "bredere" enn mediegrafiker. Det vil si at mediedesigneren har også elementer som lyd, tekst og helhetlig kommunikasjon, mens mediegrafikeren har litt mer ekspertise i selve utformingen av de grafiske elementene. Les mer på linkene for å se forskjellene. 

Ellers er det ikke slik at du "må" gå disse utdanningene for å jobbe med grafisk design. Det finnes veldig mange ulike utdanninger innen grafisk design, som er et nokså vidt begrep. Du kan se en oversikt over noen utdanninger her på utdanning.no.  Det fins i tillegg en rekke utdanninger i utlandet. 

Grafisk designer er ikke en beskyttet yrkestittel, det er mer en fellesbetegnelse. Noen designere bygger seg opp uten utdanning også - andre går på en relevant utdanning først. Det hander uansett mest om å lære seg verktøyene, og bygge opp en portfolio, hvor du viser frem arbeidene dine og hva du kan. 

Sånn sett har du veldig mange veier til å jobbe med det du tenker på. Vi anbefaler deg å lese om design og grafisk design på utdanning.no, og ta gjerne kontakt med noen læresteder som ser interessante ut for deg.

Vi ønsker deg lykke til, og bare spør oss igjen!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er det vanskelig å velge videre utdanning?

Var det vanskelig å velge eller å finne ut hva du skulle velge?

Gå til vote

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning