Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil studere astrofysikk! Hva trenger jeg? Kan det kombineres?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg tenker UTROLIG mye på utdanning, har alltid gjort det. Jeg elsker matematikk, fysikk og slike fag. Derfor har jeg utrolig lyst å studere mot astrofysikk, da jeg i tillegg er utrolig interessert i fysikken i rommet og generelt hele universet. Men så har jeg lest at yrker som inngår forskning, har uregelmessig arbeidsrytme. Jeg ELSKER å trene, og driver med hest. Men har jeg tid til det i dette yrket? De to er de viktigste faktorene i livet mitt, og jeg kan ikke ofre noen av dem, selv for noe jeg brenner for. I såfall, hvilke fag på videregående trenger jeg, og hvilke fag på universiteter? Tenker etterhvert å ta doktorgrad, men vet ikke.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Dette høres spennende ut. Du virker utrolig interessert, motivert og nysgjerrig. Og det er et supert utgangspunkt :)

Du kommer til å ha flere muligheter hvis du vil gjøre det du tenker. 

For å studere astrofysikk, vil det være naturlig å ta en bachelorgrad (og gjerne senere mastergrad eller doktorgrad) i fysikk. Du kan se en oversikt over de ulike fysikkutdanningene her. Hvis du går inn på hver enkelt, kan du se hva de inneholder og hvordan studiet er oppbygd.

Hvis du vil bli astronom kan det også gå en å studere et annet teknisk studie eller realfagsstudie (men fysikk vil også være midt i blinken) Hvis interessen for verdensrommet fortsetter for deg, går det an å se på en mastergrad i astronomi. 

Det finnes også en fysikkbachelor som kan være relevant for deg, bachelor i fysikk og astronomi ved Universitetet i Oslo. 

Så - på universitetet vil det være mange relevante utdanninger for deg. 

Hvilke fag skal du ta på videregående?

For å søke de utdanningene vi nevnte, trenger du generell studiekompetanse, som du gjør for å søke på de aller fleste høyere utdanninger. Men disse realfagsstudiene på universitetet har også et tilleggskrav om at du har hatt realffag på videregående. Kravkoden til disse fagene som relevante for deg kalles REALFA, og du kan se en oversikt over kravet her.

Kort fortalt er kravet: 

- generell studiekompetanse ( GENS)
- matematikk R1 eller matematikk S1 og S2
- toårig fordypning på videregående i ett av disse realfagene:

- realfagsmatematikk (R1 og R2)
- kjemi
- fysikk
- biologi
- geofag
- informasjonsteknologi
- teknologi og forskningslære

Så du trenger med andre ord å ta matte R1 (eller S1 + S2), og ta en fordypning i et av de realfagene som er listet opp, altså at du tar faget over to år.

Det utdanningsprogrammet hvor du er garantert å få tatt disse fagene, er studiespesialisering med realfag. Men det kan være mulig å ta fagene på et av de andre studieforberedende utdanningsprogrammene også, men da må du snakke med skolen din og høre om det er mulig. Du kan også ta fagene du mangler som privatist. 

Vi anbefaler at du snakker med rådgiver på skolen din om dette! Da kan du gå god informasjon og oversikt. 

Angående å få tid til andre ting

Vi tror det skal være veldig god mulighet til å få tid til andre ting du er interessert i, som trening og hest. Nå er det nok sånn at forskere kan jobbe mye, men ikke alltid så mye mer enn andre: Det kan for eksempel være nokså regelmessig arbeidstid, hvor du jobber til 16 eller 17. 

Du vil dessuten ha mange år som student, hvor det vil være fint mulig å kombinere. Også i jobben. Det er mange forskere som bruker tid på trening og ting ved siden av - så det vil være mulig for deg også. Det er i hvert fall ikke sånn at du må legge vekk denne yrkesveien på grunn av dette. 

Så - les om de ulike realfagsutdanningene vi linket til på utdanning.no, og ta en prat med rådgiver på skolen din :) Studiespesialisering med realfag høres ut som en veldig relevant linje for deg, og der får du tatt fagene du trenger. Skulle du gått på en annen linje, vil det fortsatt finnes muligheter. 

Det blir veldig spennende å se for deg! Du virker motivert og nysgjerrig, og du kommer til å merke at du har mange og spennende muligheter foran deg! 

Veldig lykke til, bare spør oss igjen :)

 

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning