Hopp til hovedinnholdet

Jeg har blitt fortalt at jeg ikke har rett på voksenopplæring før jeg fyller 25. Jeg har heller ikke rett på vanlig videregående opplæring, for det er jeg for gammel til. Stemmer dette?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har et spørsmål ang. utdanning. Jeg har gått 2 år på vgs og begynte på 3 året for å få generell studiekompetanse, men jeg droppa ut pga. psykiske problemer og ble innlagt på Psykiatrisk avdeling i 3mnd. Nå er jeg 23 og vil gjerne fullføre det jeg startet på og senere gå på høgskole. Jeg forstår ikke helt hva jeg har rett på.. Jeg har blitt fortalt at jeg ikke har rett på voksenopplæring før jeg fyller 25. Jeg har heller ikke rett på vanlig videregående opplæring, for det er jeg for gammel til. Stemmer dette? Jeg synes det er rart at noen som faktisk vil utdanne seg skal møte på så mye problemer. Jeg vet at nettgymnas og melde seg opp som privatist er et alternativ, men prisene på de fagene jeg må ta er alt for høye for meg. Jeg har rett og slett ikke råd til å ta alt. Finnes det et billigere alternativ for meg? Har jeg blitt missinformert her, eller er dette riktig? Takker for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du føler deg klar for å fullføre utdanningen din!

Det har lenge vært sånn at man bare kan ha ungdomsrett i en tidsperiode på fem år fra det året man starter på VGS. Det er riktig man ikke kan få voksenrett før det året man fyller 25 år. Det betyr at sånne som deg plutselig kan stå der uten rett i et par år.

Denne tidsbegrensningen på fem år for å bruke ungdomsretten har imidlertid blitt fjernet i Opplæringsloven, med virkning fra 1.august 2017. Vi anbefaler derfor at du tar kontakt med inntakskontoret i hjemfylket ditt for å sjekke om du nå har ungdomsrett. Da kan du også finne ut hvilke tilbud du eventuelt kan søke på.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning