Hopp til hovedinnholdet

Hvordan blir jeg digital etterforsker?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg går yrkesfag og er på IKT-servicefag i år. Men jeg har lyst til å jobbe med digital etterforskning innenfor Politiet eller internasjonalt, men jeg lurer på hvilke utdanning som kreves? Jeg vil helst unngå Noroff ettersom de har fått mye kritikk før. Men jeg klarer ikke helt å finne den riktige skolen og lurte på om dere kunne gi meg noen tips på hva jeg må gå hvis jeg skal bli digital etterforsker.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Spennende at du vil bli dette.

Hvis du vil få et ennå mer detaljert svar, kan du kontakte Kripos selv, det er de som jobber med datakriminalitet i politiet, og de kan nok fortelle deg mer om hvilke muligheter og stillinger det fins.

Hvis du vil jobbe med datakriminalitet er det i prinsippet to veier du kan gå. Du kan sikte deg mot å utdanne deg datateknisk og så sikte deg mot å jobbe i politiet, eller du kan utdanne deg til å jobbe i politiet, og sikte deg mot å jobbe med datakriminalitet.

Ca. halvparten i Kripos er utdannet politi fra Politihøgskolen. I tillegg ansettes det personer med såkalt sivil utdanning (altså ikke politiutdanning). Eksempler på yrker/utdanninger som er relevante i Kripos, kan være kjemikere, ingeniører, personer med stor kompetanse innen data, IKT og teknologi, jurister, økonomiutdannede osv. Les mer om Kripos og arbeidet de utfører på Kripos sine nettsider. Her skriver Kripos selv om hva som kan trenges for å jobbe hos dem.

Om du velger å utdanne deg innen politiet eller utenfor først, kan det uansett være du må ha generell studiekompetanse, i tillegg til noen andre formelle krav. Da må du i så fall ta påbygg enten som tredjeåret ditt, eller etter læretiden din. 

Ellers fins det også en bachelor i digital etterforskning på Noroff, som du nevnte. Vi kjenner ikke til verken den eller Noroff, så vi kan ikke si noe om den er god eller ikke.

Snakk gjerne med rådgiver på skolen om dette, og kontakt Kripos hvis du vil spørre dem direkte. Da kan kanskje de fortelle deg om hva de ser etter og ønsker av deg for at du kan bli en digital etterforsker? Du kan jo også høre om hvilke muligheter det er der med utdanningen din i IKT som du går på nå.

Lykke til, og spør oss gjerne igjen :)Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Politiutdanning - dette kreves av deg

Oiliti (colourbox.com)

Vil du jobbe med etterforskning? Trives du med mennesker og vil bidra til at samfunnet føles trygt? Da er kanskje Politihøgskolen noe for deg.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning