Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg komme inn på høyere utdanning uten generell studiekompetanse?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har veldig lyst til å jobbe med skuespill eller som journalist enten på radio - TV - eller på nett, eller generelt sett jobb innenfor media! Jeg går for øyeblikket VGs dramalinja, og lurte på om det er noe høyere utdanning jeg kommer inn på hvis jeg ikke har generell studiekompetanse?finnes det noen liste med høyere utdanning man kan søke på uten alle fagene noe sted? Jeg mangler kun 1 1/2 år med fremmedspråk, da jeg i 1. Klasse var tungt deprimert og i et forhold som ikke gjorde ting noe bedre, valgte å droppe ut av faget. Er det evt noe ordning så jeg kan få skaffet meg «fritak» sånn som noen har i F.eks nynorsk siden jeg var for syk til å lære meg et nytt språk og det rett og slett ble for mye for meg? Eller må jeg bruke et år (eller to?) på å ta faget som privatist???

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


For å søke opptak til høyere utdanning ved et universitet eller en høyskole må du i utgangspunktet ha generell studiekompetanse. Det finnes forskjellig måter å oppnå dette på, samt noen unntaksordninger, noe du kan lese mer om på våre nettsider.

Du kan finne en oversikt over studier innenfor fagområdene du er interessert i på utdanning.no. Her vil du også finne mer informasjon om opptakskrav.

Når det gjelder informasjon om å søke fritak i fremmedspråk må du kontakte  skolen du går på.

Hilsen Samordna opptak i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Reglene for fritak fra fag og vurdering

bokstaver (colourbox.com)

Lurer du på om du kan slippe sidemål, eller har du plager som gjør det vanskelig å delta i gymtimene? Her finner du reglene for fritak på videregående.

Les mer

Skuespiller – drømmeyrke eller bare fjern drøm?

Skuespiller

Drømmer du om å bli skuespiller? Du er ikke alene. Kampen om både studieplasser og jobber er hard, men vi gir deg noen tips som kan hjelpe deg på veien.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning