Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil jobbe innen IT. Hva må jeg gå på videregående?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg vil jobbe innen IT og jeg lurer på hvilken linje jeg må gå på videregående får å kunne gjøre det. Hvilken skole er den beste for den linja?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Spennende at du vil dette. Det er veldig mange jobber innen it, og dette kommer det til å være behov for fremover. Så det er kjempespennende hvis du har interesse for dette. 

Det fins veldig mange jobber og utdanninger, og mange forskjellige veier dit. Så et godt tips er å gå til utdanning.no og slå opp stikkord som "it" og "data". Da vil du få veldig mange eksempler! 

Men en stor forskjell, vil være at det finnes IT-utdanninger som yrkesfag på videregående, og det fins IT-utdanninger senere på høgskole og universitet. 

Du kan altså velge en videregående som har IT, for eksempel utdanning i IKT-servicefaget eller som dataelektroniker. Litt generelt kan man si at disse utdanningene vil gi deg mulighet til å jobbe med å drifte og fikse IT-systemer og elektronikk. Hvis du er mer interessert i å kode eller programmere selv eller lage ting innenfor IT, så er det nok mer relevant med en utdanning på høgskole eller universitet.

Hvis du vil ta IT-utdanning på høgskole eller universitet, vil det være lurt å ta et studieforberedende utdanningsprogram som gir deg generell studiekompetanse. Et som kan være relevant, er studiespesialisering med realfag, siden det kan være et par IT-utdanninger som krever at du har tatt realfag på videregående. 

Du har med andre ord mange forskjellige muligheter, og det kommer litt an på om du vil utdanne deg til noe innen IT nå, eller studere det senere på universitet/høgskole. Hvis du gjør det siste, så er det mange jobber innen IT som du vil kunne få, som du ikke vil kunne få rett etter videregående. 

Vi vet ikke hvilke skoler som er best for de ulike linjene dessverre - men de aller fleste skoler i Norge gir deg veldig god utdanning :) Her er det også veldig mange ulike linjer du kan gå. Hvis du vil studere etter videregående, så vil alle linjer som gir deg generell studiekompetanse gi deg muligheten.

Det er såpass mange ulike jobber og utdanninger for deg, at vi anbefaler deg veldig å ta en prat med rådgiver på skolen din om dette! Da kan du få mye god informasjon og oversikt :)

Vi ønsker deg lykke til, bare spør oss igjen!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning