Hopp til hovedinnholdet

Hvilke utdanninger krever at jeg tar realfag på videregående?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 16 år som akkurat har startet på studiespesialisering. Jeg lurer på hvilke skoler og jobber man kan utdanne seg til/på dersom man ikke tar realfag og de vanskelige mattene? Jeg lurer også på hvor mange studiepoeng man mister dersom man ikke tar realfag?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Det er et godt spørsmål, og skjønner godt at du lurer. 

Svaret er at du kan søke de aller fleste utdanninger. Det er langt flere som bare krever generell studiekompetanse, enn det er utdanninger som krever at du har tatt realfag. 

Dette er ikke en fullstendig oversikt, men de utdanningene som krever at du har tatt ulike realfag, er spesielt utdanninger som medisin, veterinær og tannlege (odontologi), ingeniørutdanninger og andre tekniske fag (som noen fag innen datateknikk f.eks) og ulike realfag på universitetsnivå, som biologi, fysikk, matematikk og kjemi. 

Kort oppsummert er det utdanninger som har direkte med realfagene å gjøre, og de medisinske utdanningene som vi nevnte i tillegg til tekniske utdanninger som ingeniør. Vi har ikke fullstendig oversikt over disse utdanningene, men du kan slå opp på utdanning.no de vi har nevnt, så kan du titte på hvilke fag du krever. 

De aller fleste andre utdanninger på høgskole og universitet, holder det lenge at du har fått generell studiekompetanse. Dette gjelder blant annet studier som lærer, jurist, psykolog, pedagog, sykepleier, økonomiske studier, statsvitenskap, sosionom, sosiolog - med mange, mange fler.

Så hvis du virkelig vil til et yrke som har mye realfag i seg, eller bli lege eller tannlege eller ingeniør, så bør du få tatt realfagene. Hvis disse fagene ikke er noe for deg, så har du fremdeles tilgang til den store brøkdelen av utdanninger på høgskole og universitet. Og skulle du angre deg en eller annen gang, kan du alltids ta fagene du trenger som privatist. 

Titt på utdanning.no etter utdanninger, og snakk gjerne med rådgiver på skolen din om dette! Vi ønsker deg lykke til. Bare spør oss igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning