Hopp til hovedinnholdet

Fikk høy karakter. Kan den være feil?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Urimelig god karakter på eksamen? Hei. Tok nylig opp vg1 samfunnsfag som privatist, med muntlig eksamen. Rett etter eksamineringen var jeg overbevist om at prestasjonen var for dårlig for å oppnå den karakteren jeg ønsket, og ventet derfor ikke på begrunnelse og karakter, som ble gitt etterpå. Neste dag sjekker jeg karakteren på privatistweb.no og finner en karakter som jeg er overbevist om at er urimelig i forhold til prestasjonen, i den forstand at karakteren var vesentlig mye bedre enn den prestasjonen jeg mener ble utført. Jeg utelukker ikke muligheten om at prestasjonen var bedre enn mitt eget inntrykk, men karakteren får meg til å undre om sensoren kan ha ført feil karakter. I så fall: Hvis en sensor har ført for høy karakter, kan den trekkes tilbake? Er det mulig å sende sensor f. eks. epost og spørre om begrunnelse?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer på dette. 

Det hørtes jo ut som en annerledes opplevelse du har hatt, hvor du selv har inntrykk av at det ikke gikk så bra, men karakteren sa noe annet. Så vi skjønner godt at du har behov for å se en begrunnelse.

Hadde situasjonen vært snudd, ville det kanskje vært naturlig å ville klage. Men på muntlige eksamener kan man kun klage på "formelle feil" ved eksamen, siden nye sensorer jo ikke var til stede på eksamen og sånn sett ikke kan vurdere prestasjonen. Men i ditt tilfelle har det jo gått den andre veien, og en mye bedre vei for deg, i og for seg.

Nå vet vi jo ikke hva som har skjedd, men tenker at på rent generelt grunnlag skjer det nok ganske sjeldent at sensor setter opp feil karakter. Vi vet jo ikke selvfølgelig, men ser ikke bort fra at prestasjonen din kan ha vært bedre enn du selv følte. 

Vi skjønner at du er nysgjerrig på en begrunnelse, så vi tenker at det kan være naturlig at du kontakter privatistkontoret i fylket ditt og spør om dette er mulig å få tilsendt (heller det enn at du sender mail til sensor). Det kan også hende at du kan kontakte skolen som administrerte eksamen din. Klagefristen er 10 dager, så vil ville sendt en hyggelig forespørsel innen den tid. Altså ikke sende en klage, men bare spørre om du kan få tilsendt begrunnelsen siden du ikke fikk sett den.  

Vi håper og tror at du rett og slett har gjort en bedre prestasjon enn du følte, og tror ikke det skjer så ofte at feil karakter blir ført opp, heller ikke at den trekkes tilbake, men vi kan ikke utelukke noe heller.

Vi tenker at du enten bare kan la karakteren være og være trygg på at du har fått den, eller eventuelt spørre om en begrunnelse siden du ikke fikk den forrige gang og er nysgjerrig. 

Vi ønsker deg lykke til uansett, og tipper at du har fått en god karakter som blir stående. Bare spør oss igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva teller for karakteren?

Prøve på skolen (colourbox.com)

Det er ikke tilfeldig hvordan karakterene fastsettes. Her er en oversikt over hva lærerne vektlegger når de setter karakterer.

Les mer

Slik klager du på karakteren

Tall 1-3 tegnet i sanden (colourbox.com)

Misfornøyd med en karakter? Husk at du kan klage på både standpunktkarakterer og eksamenskarakterer. Hvilke frister gjelder og hvordan skal du gå fram?

Les mer

Muntlig eksamen - Hvordan fungerer det?

Gutt presenterer eksamensoppgave til lærer (www.colourbox.com)

Hvor lenge varer muntlig eksamen? Når får jeg vite oppgaven? Hvem bestemmer hvilken karakter jeg får? Det er mange som har spørsmål om muntlig eksamen - Vi har laget en oversikt over hva du kan forvente deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning