Hopp til hovedinnholdet

Er det mye matte og språk på studiespesialisering SSØ?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg skal begynne VGs til høsten og jeg vuderer studiespesialisering SSØ lurer egt litt på hva denne linjen er? Om det er kjempe mye matte og språk? Og om det er praktisk matte eller ikke?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer :)

Vi anbefaler at du snakker med rådgiver på skolen din om dette! Da kan du få god og presis informasjon. Dere kommer sikkert til å få informasjon om dette i klassen også! 

Ellers kan du lese om studiespesialisering her hos utdanning.no.  Du kan også lese denne oversikten vi har skrevet om de ulike utdanningsprogrammene. 

Studiespesialisering er et av de studieforberedende utdanningsprogrammene som gir deg generell studiekompetanse. Dette betyr at du får kompetanse til å kunne søke videre på høgskoler eller universitet senere i livet, hvis du er interessert i det. Studiespesialisering er et "bredt" utdanningsprogram, som ligner ganske mye på skole slik som du kjenner nå!

Første klasse vil være likt for alle. Så kan du velge mellom SSØ eller realfag. Store deler av fagene vil være like for alle, men ikke "programfagene" - da kan du velge deg fag som passer deg innenfor programområdet du valgte. Så hvis du er interessert i fysikk, kjemi, biologi for eksempel, så bør du velge realfag. Mens det er mange spennende samfunnsfag, språkfag og økonomifag du kan velge på SSØ. 

Her kan du se en oversikt over hvilke fag (og hvor mange timer av hvert) du skal ha på studiespesialisering med språk, samfunnsfag og økonomi.

Fremmedspråk er obligatorisk på alle de studieforberedende utdanningsprogrammene, så det må du ha uansett. Du kan lese her om hvor mye språk du må ha. Matte er også obligatorisk i Vg1 og Vg2, men du kan velge hvilken type matte du skal ha. Du kan da velge praktisk matte, som kalles p-matte. 

Så svaret er at ja, det er en del språk og matte på SSØ, men det er også mange andre fag! Og språk og matte må du ha på alle de ulike studieforberedende utdanningsprogrammene. Du har også muligheten til å velge deg praktisk matte. Hvis du har hatt fremmedspråk på ungdomsskolen, kan du velge minimum to år med språk i Vg1 og Vg2 (hvis du ikke har hatt fremmedspråk må du ta det i Vg3 også). Matte må du minimum ha i to år, så kan du velge det bort i Vg3 hvis du vil. 

Snakk med rådgiver eller læreren din om dette! Det er et av mange flotte utdanningsprogram :) Lykke til, og bare spør oss igjen. 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Språkvalg på ungdomsskolen

koffert med flagg (colourbox.com)

På ungdomsskolen kan du velge mellom fremmedspråk, norsk/samisk fordypning eller engelsk fordypning. Her finner du informasjon om alternativene, og hvilke konsekvenser valget gir senere.

Les mer

Matematikk i videregående opplæring – hva skal du velge?

Hva skal jeg velge - mattmatikk (colourbox.com)

T, P, R, S-matte, programfag og fellesfag – det kan være vrient å velge riktig vei i mattejungelen. Vi gir deg noen tips til å hjelpe deg å velge riktig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning