Hopp til hovedinnholdet

Hvordan blir jeg botaniker?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hallo! Jeg går nå andre året på studiespesialiserende vgs. Programfagene mine er filosofi, internasjonal engelsk og biologi. Også har jeg 2P matte. Det jeg lurer på er om denne utdanningen er bra nok for å bli botaniker? Kunne gjerne tenkt meg å bli det, men jeg tror de fleste høgskoler/universiteter krever at jeg har realfag? Jeg er åpen for å ta opp matte, men er det nødvendig å ha fysikk og kjemi for å bli botaniker? Og hva slags utdanning må jeg egentlig ta for å bli det? Har kikket litt rundt på ulike nettsider, men jeg synes det er litt vanskelig å forstå. Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Spennende tanker og planer du har da! Vi er enige i at det kan være litt forvirrende informasjon på nettet.

Du har kanskje lest om yrket botaniker på utdanning.no. Der står det en fin oversikt over yrket. Her er også et fint yrkesintervju med en botaniker.

Grunnutdanningen for å bli botaniker er en bachelorgrad i biologi. Etter bachelorgraden kan du bygge videre med en mastergrad og spesialisere deg. På NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, finnes det også en bachelor og mastergrad i plantevitenskap. Vi har ikke oversikt over hvilke av disse utdanningene som er best med tanke på å bli botaniker, men da vil det være naturlig å kontakte studiekonsulenten ved et av lærestedene du er interessert i og høre om veiledning og informasjon fra dem :)

For å komme inn på biologi (og plantevitenskap), er det riktig at du trenger en realfagskombinasjon. I nesten alle tilfeller vil du trenge den fagkombinasjonen som heter REALFA:

- generell studiekompetanse 
- matematikk R1 eller matematikk S1 og S2
- toårig fordypning på videregående i ett av disse realfagene:

- realfagsmatematikk (R1 og R2)
- kjemi
- fysikk
- biologi
- geofag
- informasjonsteknologi
- teknologi og forskningslære

Så slik du har beskrevet fagene du har nå, vil du behøve å ta biologi i tredje klasse også, slik at du får fordypning i det. I tillegg trenger du altså å ta enten matematikk R1 eller S1 + S2. Hvis du skulle tatt disse som privatist (eller fått plass i en klasse på skolen din) i løpet av tiden du går på vgs, så vil du fremdeles konkurrere med førstegangsvitnemål.

Vi anbefaler deg å snakke med en rådgiver på skolen din om dette! Og du kan gjerne spørre oss igjen. Vi syns uansett det høres ut som at du har spennende planer, og ønsker deg veldig lykke til med dem :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Samordna opptak - slik søker du studieplass

Samordna opptak

Samordna opptak hjelper deg å sende en samlet søknad til opptak ved universiteter og høgskoler. De har oversikt over viktige frister og dokumentasjon du må sende inn for å søke studieplass.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning