Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg stå på venteliste?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Lurer på et spørsmål angående søknad til videre utdanning. Om jeg ikke kommer inn på førstevalget mitt, vil jeg da få tilbud om plass på 2., 3., eller 4. valget? Eller vil jeg bare stå på venteliste til 2., 3., eller 4. plassen? Kan jeg få tilbudt plass på 2., 3., eller 4. valget, og samtidig stå på venteliste til 1. valget? Takk:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ja, du kan alltid si ja til å stå på venteliste til høyere ønsker enn det tilbudet du har fått.

Hvis du har ungdomsrett og søker vg2 eller vg3 i videregående opplæring har du rett til å komme inn på noe som bygger videre på det du allerede har fullført og bestått, men du kan også få tilbud om noe annet enn det du har søkt. Hvis du ikke kommer inn på førsteønsket ditt kan du stå på venteliste til høyere ønsker, men alle lavere ønsker faller bort. Du kan lese mer om svaralternativer på vilbli.no

Hvis du mener søknad til høyere utdanning, så har du ikke rett til å få noe tilbud, men hvis du konkurrerer deg inn vil du få ett tilbud. Hvis du får tilbud om studieplass på et lavere ønske vil du også få tilbud om å stå på venteliste til høyere ønsker. Du kan takke ja til både tilbud og ventelisteplass. Du kan lese mer om svar på tilbud på samordnaopptak.no.

Lykke til med søkingen!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søkt videregående skole - hva skjer nå?

Spent jente (colourbox.com)

I juli er førsteinntaket til videregående skole klart. Kommer du ikke inn der du helst vil, kan det likevel finnes muligheter. Her kan du lese om inntakene, hva du må huske på, svarfrister og ventelister.

Les mer

Har søkt høyere utdanning, hva nå?

Samordna opptak

Her får du en oversikt over nyttig info til deg som har søkt høyere utdanning. Husk å svare innen fristen - hvis ikke mister du plassen din.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning