Hopp til hovedinnholdet

Hva skal jeg velge på vgs?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er så veldig usikker på hvilken linje på VGs jeg skal gå. Jeg bor på et ganske lite sted, men det er videregående som tilbyr både studiess og idrett her. Jeg har ikke lyst til å gå idrett, å er usikker på studiespess. Jeg får bra karakterer nå, men er lei av mange av fagene, og føler jeg lærer mye unødvendig. På fritiden liker jeg og danse, spille teater og å spille piano. Jeg er også veldig glad i å være med barn. Så det å gå helse&soppvekst eller musikk, dans og drama hadde også hvert veldig spennende. Men da må jeg flytte, eller ta buss i to timer hver dag. Noe jeg ikke har lyst til i det hele tatt. Det er ikke lenge til søknadsfrist, å jeg er så usikker. Rådgiver på skolen hjelper ikke elevene. Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre. Å jeg tenker mye på dette. Jeg stresser over det og er veldig usikker.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Dette skjønner vi veldig godt at du lurer på, og valget ditt blir sikkert ikke noe lettere av at du bor på et lite sted og ikke har så mange valg! 

Det var jo leit å høre at du ikke får god rådgivning på skolen din. Du har rett til rådgivning på skolen din, så kanskje du kan spørre rektor eller administrasjonen på skolen din om hvordan du kan få rådgivning, og om de kan hjelpe deg med det? Det ville sikkert vært fint å snakke med en rådgiver om dette :) Men du kan også spørre om en av lærerne du liker og som kjenner deg har tid!

Vi kan ikke gi deg et klart råd her, men vi tenker at du ikke skal stresse så mye og være redd for dette likevel! Videregående kommer til å bli en fin og spennende tid. Og selv om du er litt lei av noen av fagene, og ser at det er andre utdanningsprogram som kunne vært spennende, så tror vi ikke det betyr at du ville mistrivdes på f.eks studiespesialisering likevel! Man lærer mye og flott på alle utdanningsprogram, så det er stor sjanse til at du vil trives. 

Det handler vel i stor grad om du føler at du kan flytte eller ta lang buss hver dag! Hvis du føler at du kan det, så kan du utvide søket ditt litt og se på de andre spennende utdanningsprogrammene. Hvis du ikke vil det, så vil du sikkert få det fint på studiespes eller idrettsfag også - og du vil få kjempefin studiekompetanse, som gjør at du kan søke videre utdanning senere hvis du vil. Og yrkesmessig i livet ditt, har du mange muligheter, uansett hva du velger på videregående.

Vi syns du skal spørre skolen eller læreren din om en prat, og snakke godt med foreldrene dine om dette også. Vi skjønner at du er bekymret, men tenker at det er veldig store sjanser for at du vil finne en fin løsning og få det fint!

Lykke til, og spør oss gjerne igjen! Vi svarer alltid :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning