Hopp til hovedinnholdet

Hvordan blir jeg paramedic?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Det står veldig lite om Paramedic på nettet, er det en årsak til det? Jeg lurte på utdanningen til paramedic på VGS. Må jeg ta studiespesialisering eller helse og oppvekst? Eller kan man bli en ambulansearbeider og så bygge opp til paramedic?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer på dette :)

Ja, det står nok ikke så mye om Paramedic på nett i Norge, og vi tror grunnen er at det er mye vanligere å bruke betegnelsen "ambulansearbeider!"

Du kan lese om ambulansearbeider her på utdanning.no. 

Dette er en utdanning på videregående skole, hvor du må ta Vg1 helse- og oppvekst, Vg2 ambulansefag og så gå ut i lære som ambulansearbeider.

Dette er nok den klareste veien å bli ambulansearbeider, og du burde da velge helse- og oppvekst i stedet for studiespesialisering.

Men hvis du velger noe annet, som f.eks studiespesialisering eller noe annet som gir deg generell studiekompetanse, fins det også en bachelorgrad etter videregående, på OsloMET (nye navnet på høgskolen i Oslo og Akershus).

Det er en bachelorgrad i paramedic, prehospitalt arbeid, som også kan gi deg muligheter til å jobbe som ambulansearbeider. Det kan også finnes muligheter hvis du utdanner deg som sykepleier. Men å enten ta ambulansefag på vgs, eller paramedic-bachelor, tror vi er enkleste vei.

Snakk gjerne med rådgiver på skolen din om dette, og kontakt læresteder du er interessert i for å høre mer om utdanningene!

Lykke til, og bare spør oss igjen :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning