Hopp til hovedinnholdet

Hvordan blir jeg lektor?

Annet 17 år
 

Spørsmål

Jeg ønsker å ta en litt høyere utdanning innen lektor. Hvordan kan jeg gjøre det? Går det å ta sosiologi i 3 år, og så historie i 2 år, og så PPU 1 år til slutt slik at jeg får 6år til sammen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Spennende planer du har! 

Vi anbefaler at du leser om lektorutdanningen her på utdanning.no. 

Du har flere måter du kan bli lektor på. Den enkleste er kanskje å søke seg inn til et lektorprogram på universitetet, som er et femårig masterprogram som gir deg undervisningskompetanse i to skolefag, og muligheten til å jobbe som lektor etterpå.

Men det er ikke den eneste måten, det går an å studere selvstendige fag, og så ta PPU, som du skriver.

Eksemplet du gir, vil (så vidt vi vet) gi deg undervisningskompetanse i samfunnsfag og historie. Du trenger undervisningsfag i to fag for å ha best sjanse til å komme inn på PPU. Du kan se oversikten over hva du trenger her.

Men det skjer en endring i PPU. Før du trengte du bare en bachelorgrad (tre år) + undervisningskompetanse i et fag til før du kunne søke. Men fra 2019 vil du trenge en mastergrad, i tillegg til undervisningskompetanse i et annet fag. 

Så eksemplet ditt vil gå fint, så vidt vi vet, hvis du velger å ta bachelorgrad i sosiologi, deretter toårig master i historie. For å ta master i historie på UiO trenger 80 studiepoeng i historie, så disse må du i så fall få tatt i løpet av bachelorgraden din i sosiologi, eller ved siden av. Dette kan variere litt fra de ulike universitetene, så vi anbefaler at du undersøker dette.

Kort fortalt er den enkleste veien nok å ta en ren lektorutdanning. Da får du alt du trenger, på en måte. 

Den alternative veien er å ta først en bachelorgrad, så en mastergrad, og ha undervisningskompetanse i to skolefag, og komme inn på PPU. Dette er også mulig. 

Vi foreslår at du snakker med rådgiver på skolen din om dette, og at du eventuelt kontakter studierådgiver ved et av universitetene du er interessert i! 

Lykke til, og bare spør oss igjen  :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du bli lærer?

Lære foran en klasse (colourbox.com)

Det vil alltid være behov for engasjerte og gode lærere. Lærere kan jobbe i både barneskolen, ungdomsskolen, videregående skole, voksenopplæringen, samt andre steder i samfunnet der det undervises eller drives opplæring.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning