Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg undervise 1.-4. trinn hvis jeg går barnehagelærer?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har lyst til å bli grunnskolelærer der jeg underviser 1-4 trinn, men har ikke god nok mattekarakter for å kunne ta grunnskolelærer-utdanningen. Er det mulig å utdanne meg til barnehagelærer, og ta et årsstudium der jeg tjener 60 studiepoeng for å kunne bli 1-4. trinns-lærer? Hvis ja; hva slags årsstudium måtte jeg tatt etter bachelor i barnehagelærer? Og er det eventuelt en annen løsning enn å ta årsstudium? Kan man for eksempel ta en mastergrad i barnehagelærer for å kunne jobbe på barneskole?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålene dine! Spennende planer du har. Vi kan svare deg litt på dette, men tenker at det er best at du får svar fra noen som vet det ennå bedre enn oss! Så vi tenker at du burde kontakte f.eks studiekonsulent ved et av lærestedene som tilbyr grunnskoleutdanning eller barnehagelærerutdanning. 

Men hvis du ser på denne linken til Utdanningsdirektoratet, kan du se hva som kreves for å kunne bli ansatt i en undervisningsstilling på 1.-4. trinn. Der står det: "førskolelærerutdanning eller barnehagelærerutdanning og minst 60 studiepoeng videreutdanning (kan bare tilsettes på 1.-4. årstrinn)"

Vi vil tro at denne videreutdanningen ikke bare er hvilke som helst studiepoeng, men en videreutdanning som er relevant for lærere.  Dette anbefaler vi at du spør en av studiekonsulentene om! Vi vet ikke om en master i barnehagelærer ville vært tilstrekkelig, men det kan hende. Igjen, så bør du spørre studiekonsulent :)

Ellers skriver du at du ikke tilfredsstiller mattekravet (som du ikke er alene om). Det har til nå vært en overgangsordning, hvor du som har mellom 3.00-3.99 i snitt matte, kan bli tilbudt forkurs i matematikk for å tilfredsstille kravet likevel. Vi vet ikke om dette fortsatt er aktivt - men dersom karakteren din er mellom dette, kan du jo spørre et lærested med grunnskolelærerutdanning? :) 

På sikt har du uansett flere muligheter. Vi håper du finner den beste veien for deg, og tar kontakt med lærestedene for å få enda mer presist svar. Lykke til, og bare spør oss igjen :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer

Vil du bli lærer?

Lære foran en klasse (colourbox.com)

Det vil alltid være behov for engasjerte og gode lærere. Lærere kan jobbe i både barneskolen, ungdomsskolen, videregående skole, voksenopplæringen, samt andre steder i samfunnet der det undervises eller drives opplæring.

Les mer

Ti tips for å mestre matte

Kuleramme (www.colourbox.com)

Sliter du med matteleksene? Opplever du at vanskelige oppgaver gjør deg mindre motivert? ENT3R jobber med å få elever til å velge realfag. Her kan du lese om deres tilbud og tips til å mestre matematikk.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning