Hopp til hovedinnholdet

Hvilken utdanning trengs for å jobbe med unge med diagnose?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg går i niende klasse og har veldig lyst på å bli en slags psykolog, men for barn eller voksne med autisme eller en annen diagnose. Men jeg vil ha en ganske høy utdanning innen dette. Og jeg lurer på om det er en sånn jobb og hva den heter, hvor det er vanlig å jobbe, hvilken linje det er best å gå på videregående og hvilke karakterer? (Har ca. 4.8 i snitt men jeg vet at jegkan få høyere).

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Spennende tanker og planer du har!

Her har du flere muligheter, og god tid til å finne dem, så vi er trygge på at du vil finne best vei for deg etterhvert :)

Du har flere muligheter. Du kan jobbe som ren psykolog, som du nevner. Men du kan også jobbe som f.eks spesialpedagog, det er en veldig fin og relevant utdanning for det du vil! Og du kan jobbe og utdanne deg som f.eks sosionom

Så du har flere gode muligheter, og du vil se hva som passer deg best av disse, eller om det fins andre fine veier inn. Det er lurt å lese om hver av dem på utdanning.no, som vi linket til over!

Det er mange steder du kan jobbe, det kommer litt an på! Det fins ulike ressurssentre, og mange andre steder hvor du kan jobbe med barn/unge med diagnose. Det kommer litt an på hvilken utdanning du tar, og hva som er mest interessant for deg.

Alle disse utdanningene krever kun generell studiekompetanse. Så hvis du velger et studieforberedende utdanningsprogram på videregående (eller et yrkesfaglig og tar påbygg til generell studiekompetanse), vil du kunne søke. Sånn sett bør du velge den videregående som du er mest motivert for, har mest lyst til og tror du vil gjøre det best i! 

Dette blir spennende å se, og du har gode muligheter. Snakk gjerne med lærer, rådgiver på skolen og foreldrene dine om dette, så får du gode tips. Og les på utdanning.no :)

Lykke til, og bare spør oss igjen!

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du bli psykolog?

Bli psykolog? (colourbox.com)

Mange drømmer om å bli psykolog og jobbe med mennesker. Men for å komme inn må du jobbe hardt.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning