Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli lærling uten riktig skolegang?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei eg er ei jente på 19 år og eg lurer på om eg kan bli lærling som barne og ungdomsarbeidar. Eg gjekk vg 1 og 2 på media og kommnikkasjon men vil no bli lærling som barne og ungdomsarbeidar. Er dette mulig? må eg gå vgs på nytt? må eg ta oppigjen fag? kan eg gå som privastist? Setter stor pris på svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du ønsker å ta en yrkesutdanning!

Utdanningen for å bli barne- og ungdomsarbeider er i utgangspunktet fireårig, to år på skole og to år som lærling. Du mangler programfagene fra vg1 og vg2 for å være kvalifisert for å søke læreplass etter denne ordningen. Fellesfagene er de samme som på MK og de trenger du ikke å ta på nytt.

Først og fremst anbefaler jeg at du registrerer en søknad om plass på vg1 Helse- og oppvekstfag og på vg1 Design og håndverk (kryssløp). Søknaden registreres i vigo.no og fristen er midnatt i dag, 1.mars.

Hvis du fremdeles har ungdomsrett har du rett på et tilbud, og siden det er et omvalg får du rett til å fullføre den nye utdanningen. Ta kontakt med inntakskontoret i hjemfylket ditt hvis du er usikker på om du har ungdomsrett.

Hvis du har brukt opp ungdomsretten din kan du få tilbud hvis det er noe ledig etter at alle med ungdomsrett har fått plass.

Hvis du ikke får plass i offentlig skole kan du se om du finner private tilbud, eventuelt ta programfagene som privatist. Som privatist må du opp til skriftlig eksamen i hvert av programfagene pluss en praktisk tverrfaglig eksamen, for hvert årstrinn. Du kan lese mer om å være privatist i artikkelen nedenfor.

Det er også mulig å begynne direkte i lære som barne- og ungdomsarbeider uten å ta programfagene først, da blir læretida forlenget for å erstatte dem. Det er bedriften selv som bestemmer om de tar inn en lærling på det grunnlaget. Bruk nettverket ditt.

Et annet alternativ for å ta fagbrev er etter det som kalles praksiskandidatordningen. Det får du ved å jobbe innen fagfeltet, istedenfor mer skole/læretid. Kravet for å melde seg opp til fagprøve etter denne ordningen er at du må dokumentere 5 års relevant praksis fra fagfeltet. På denne måten kan du jobbe deg til et fagbrev, hvis du kan skaffe deg relevant jobb, f.eks. i barnehage. Fagopplæringen i fylket ditt kan gi mer informasjon om denne ordningen dersom det er aktuelt.

Hvis du er elev på en skole nå så anbefaler jeg at du snakker med rådgiver for å få vite mer. Hvis du ikke er elev nå kan du ta kontakt med Oppfølgingstjenesten i hjemfylket ditt.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Søkt videregående skole - hva skjer nå?

Spent jente (colourbox.com)

I juli er førsteinntaket til videregående skole klart. Kommer du ikke inn der du helst vil, kan det likevel finnes muligheter. Her kan du lese om inntakene, hva du må huske på, svarfrister og ventelister.

Les mer

Ingen skoleplass? Sluttet på skolen eller som lærling?

ungdom sitter (colourbox.com)

Er du arbeidsledig, eller har du et venteår? Da har du rett til hjelp fra oppfølgingstjenesten.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning