Hopp til hovedinnholdet

Hva gjør en psykiatrisk sykepleier?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Raskt spørsmål. Er litt usikker på hvilken kategori jeg skal ta denne under, men jeg håper denne passer. Siden det nesten ikke står noe på nettet om det så lurer jeg på, hva er en psykiatrisk sykepleier? Hva er forskjellen mellom psykolog, psykiater og psykiatrisk sykepleier? Hvilken er best til hva? Kan psykiatriske sykepleiere skrive ut medisiner? Kan barn gå til dem? Hvordan får man kontakt med en? Er det til mere store problemer som schizophreni og sånt, eller kan det også være til ting som angst og sånne problemer? Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! 

Vi anbefaler deg å lese om psykiatrisk sykepleier her på utdanning.no, og lese dette yrkesintervjuet med en psykiatrisk sykepleier.

Vi kan bare svare deg delvis på dette spørsmålet, så vi tenker at du burde snakke med rådgiver på skolen din om dette, og lese på de forskjellige sidene til lærestedene som tilbyr de forskjellige utdanningene! De kan også svare deg mer konkret på spørsmålene dine :)

Ellers kan du lese om psykolog, psykiater og sykepleier på utdanning.no.

En psykolog har utdannet seg i 6 år og har en helt egen kompetanse på psykiske lidelser. En psykolog kan drive med terapi og behandling av psykiske lidelser, og har egen kompetanse til dette.

En psykiater er en som først har blitt lege, og som så har etterutdannet seg til å bli psykiater. En psykiater kan også behandle pasienten f.eks med å finne og skrive ut riktige medisiner.

En psykiatrisk sykepleier er en sykepleier (tre år studie), som deretter har etterutdannet seg og spesialisert seg som psykiatrisk sykepleier (til sammen ett år med skole). Så en psykiatrisk sykepleier kan ikke gjøre det samme som en lege og en psykolog - dette har de utdannet seg i mange år til å få kompetanse i. Men sykepleieren kan være sykepleier for pasienter, og ha spesialkompetanse i pasienter med psykiske lidelser. Den psykiatriske sykepleieren kan veilede, samtale, stelle og pleie pasientene.

Men for å få et enda bedre svar enn dette, med mer detaljer, foreslår vi at du kontakter studiekonsulent ved et lærested som utdanner sykepleiere. De vet bedre enn oss :)

Lykke til, og snakk gjerne med rådgiveren din!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning