Hopp til hovedinnholdet

Er det vanskelig å få jobb innen økonomi og administrasjon?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har veldig lyst til å studere økonomi og administrasjon, men mange sier at det er få jobbmuligheter etter det. Jeg snakker fem språk og jeg tenker å jobbe med noe internasjonal, men jeg blir veldig usikker når jeg hører slike ting?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Nå vet vi ikke hvem som har sagt dette, eller hvilke grunnlag de har, men vi er ikke nødvendigvis enige.

Men det er litt vanskelig å svare konkret på hvor vanskelig det er å få seg jobb, for det er så mange ulike faktorer som bestemmer om det er vanskelig å få jobb eller ikke. Det kommer både an på hvem du er, og jobbmarkedet rundt deg.

Noen yrker "trenger" samfunnet et viss antall stillinger av, som f.eks leger, sykepleiere og lærere. Om det da er vanskelig å få jobb, handler da litt om hvor mange som blir utdannet vs. hvor mange stillinger som trengs i samfunnet. Men mange andre jobber "trengs" ikke i samfunnet på helt samme måte - staten sier ikke at vi "trenger 50.000 økonomiarbeidere" - men yrkene trengs fordi de er lønnsomme og hjelpsomme. 

Vi kan ikke spå hvor lett det vil være å få seg jobb innenfor dette. Det kommer an på deg også, hvor interessert du er i faget, hvilke evner du har, hvor godt du står på under og etter utdanningen din.

Men det vi i hvert fall kan si, er at økonomi og administrasjon er meget sentrale utdanninger, som gir deg innsikt som er viktig for veldig mange forskjellige yrker. Disse utdanningene er på en måte selve fundamentet for disse fagene, som trengs overalt i samfunnet. Så hvis du går disse utdanningene, vil du få meget sentral innsikt, som vil hjelpe deg godt på vei innen mange relevante yrker. 

Så selv om vi ikke kan si noe om hvor lett/vanskelig det vil bli å få seg jobb, så kan vi si at dette er kjempesentrale utdanninger som gir deg kompetanse som trengs mange steder. 

Hvis du i tillegg snakker fem språk og tenker internasjonalt, så høres jo dette veldig lovende ut.

Men det er jo mulig å kontakte studiekonsulent ved et av lærestedene du er interessert i og høre med dem. Kanskje de har bedre innsikt enn oss. Men vi ville tenkt at dette er gode studier, som gir deg kompetanse det er behov for.

Lykke til, blir spennende å se hva du velger!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning