Hopp til hovedinnholdet

Hva er forskjellen på fagskole og høyskole?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg vurderer å begynne på toårig fagskole med mulighet for å ta bachelor 3.året i utlandet. Hva blir egentlig forskjellen mellom treårig høyskole og fagskole med bachelor? Hva er forskjellen mellom studiepoeng og fagskolepoeng, og hva lønner det seg å gå på av de to? også kan fagskolepoeng hjelpe deg inn på høyskole?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


I Norge er fagskole plassert mellom videregående skole og høyere utdanning. Det er altså høyere opp utdanningsmessig enn videregående, men ikke helt det samme som høyere utdanning.

Dersom du tar en 2-årig fagskole i Norge kan du få generell studiekompetanse og søke opptak til høyere utdanning på det grunnlaget. Det er lite trolig at du får innpasset det som 2 år i en bachelorgrad. Dersom du allerede har generell studiekompetanse, kan du få 2 tilleggspoeng for fagskole når du søker opptak til høyere utdanning I Norge.

Dersom du tar en 2-årig fagskole og så får ta det avsluttende 3. året på et bachelorløp i utlandet, så har du en bachelorgrad. I Norge vil dette bli godkjent som en bachelorgrad, og du kan bruke det for å søke deg videre på en mastergrad, eller søke på jobber. Men selv om det blir godkjent som en bachelorgrad, så vil du likevel kun få godkjent det som 1 års høyere utdanning.

Det er ikke mulig å svare deg på hva som er best og hva du burde ta av fagskole eller høyere utdanning. Du burde sette deg inn i hvilke studieløp som tilbys, og så vurdere hva som interesserer deg, og som du har lyst til å jobbe med videre i livet.

Hilsen Samordna opptak i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Samordna opptak - slik søker du studieplass

Samordna opptak

Samordna opptak hjelper deg å sende en samlet søknad til opptak ved universiteter og høgskoler. De har oversikt over viktige frister og dokumentasjon du må sende inn for å søke studieplass.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning