Hopp til hovedinnholdet

Burde jeg velge lektorutdanning eller master + ppu?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Jeg vurderer utdanne meg til å bli lærer, men jeg er litt i tvil hvordan jeg skal gå frem. Er det lurest å først ta en master i historie, deretter et år med ppu og evt et årstudium med noe annet eller bør jeg ta lektorprogrammet med historie? Hvilken utdanning gjør at man tjener mest? Jeg er ikke 100% sikker på at det er lærer jeg vil bli, men jeg vet at jeg er interessert i historie og har lyst til å studere det og derfor føler jeg at lærer er noe jeg kunne brukt historien til da jeg liker å lære bort ting og inspirere folk. Jeg vet også at jeg har lyst til å ta et eller flere år i utlandet, hvilken utdanning er best for utenlandsopphold? Lektorprogram eller å ta en master i historie?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Her har du mange spennende planer, og det blir jo spennende å se hva du velger å satse på.

Vi kan nok ikke gi deg et godt svar på hva som er best for deg. Det kan være fordeler og ulemper med begge veier å gå. Hvis du studerer historie som fag, så får du nok godt dypere inn i historiefaget i løpet av mastergraden din enn du vil få gjort på lektorutdanning. Samtidig vil du jo bruke lenger tid mastergrad + ppu + et ekstra undervisningsfag (merk at det kan være mulig å "bake inn" noe av undervisningsfaget du trenger som frie emner i historiegraden din, så akkurat hvor lang tid du må bruke på å ha undervisningskompetanse i ett fag til kan variere). I tillegg er det viktig at du sjekker ut PPU-utdanningen ved det lærestedet du er interessert i, og leser om hvor vanskelig det er å komme inn der, slik at du vet hva du skal forholde deg til!

Hvis du føler at lærer er et sannsynlig yrke du vil bli interessert i, så får du jo "bakt inn" det du trenger i lektorutdanningen, og den er jo veldig praktisk sånn sett! 

Lønnsmessig kan du lese på denne siden om hva du vil få. Hvis du har godkjent pedagogiske emner og mastergrad vil du få litt mer hvis du har fullført 6 år med utdanning på normert tid enn 5 år med normert tid. Du kan lese i linken over :)

Hvilket av studiene som er best for å ta et utenlandsopphold er vi ikke sikre på - men tenker at det er lurt å lese på nettsidene til lærestedet og eventuelt sende spørsmål til studiekonsulenten om dette - da vil du få et godt svar! 

Begge deler er fine utdanninger og fine veier å gå - det blir litt opp til deg hva som er riktigst. Vi tenker at du bør lese så godt du kan om studiene på forhånd, gjerne kontakte studiekonsulenten, og så gjøre et valg :)

Veldig lykke til, bare spør oss igjen!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du bli lærer?

Lære foran en klasse (colourbox.com)

Det vil alltid være behov for engasjerte og gode lærere. Lærere kan jobbe i både barneskolen, ungdomsskolen, videregående skole, voksenopplæringen, samt andre steder i samfunnet der det undervises eller drives opplæring.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning