Hopp til hovedinnholdet

Når bør jeg ta påbygg til generell studiekompetanse?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Skal gå bygg og anlegg i høst. Jeg har ikke noe annet muligheter å gå på andre linjer. Fordi jeg har dårlig snitt og har lyst å gå i idrett men der er det teoretiske fag. Det liker jeg ikke så lurer på om det er lurt å ta påbygg vg3 eller vg4. Fordi jeg har litt lyst å studere og tjene bra lønn i framtida. Vet snekkere ikke tjener så masse og snekkre er ikke det beste jeg vet. Jeg liker å holde på med oppgaver med henda og liker være ute men ikke hele dagen. Er det rart å ta påbygg i bygg og anlegg og for eksempel har lyst å bli lege da. Er det rart? Jeg vetike jeg er skapt å gjøre så masse store utearbeid og innearbeid. Er det sånn påbygg i bygg og anlegg der skal må liksom fortsette innenfor bygg og anlegg å bli eksempel ingeniør. Eller kan man bli lege??? Må ha svar. Jeg føler meg trist og sliten når jeg skal gå i bygg og anlegg og har fått dårlige karakterer fordi jeg øver sjelden fordi jeg kommer inn uansett inn i bygg og anlegg. :/ Jeg har lyst å tjene bra lønn i framtida.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Dette skjønner vi veldig godt at du tenker og bekymrer deg over, og det var leit å høre at du blir trist og sliten av dette. Det forstår vi også. 

Men her tenker vi at du har mange grunner til å tenke positivt, og at du har mange muligheter fremover. 

Vi anbefaler at du leser artikkelen vi har skrevet om å ta påbygg til generell studiekompetanse. For å studere på høgskole eller universitet trenger du å ta påbygg til generell studiekompetanse først. 

Men det kan være fint å tenke på at dette først og fremst er en glimrende mulighet for deg! Påbygg er en mulighet til alle som har kommet inn på yrkesfag til å få generell studiekompetanse likevel. Det er veldig vanlig å ta påbygg enten før eller senere for de som går på yrkesfag. 

Du kan ta påbygg enten i stedet for læretiden din, eller når som helst etter læretiden din. Dette bestemmer du selv, og du har rett og slett litt tid på å finne ut om du vil ta læretid først eller ikke! Så dette valget trenger du ikke ta ennå, men kan vente og se. Det er rett og slett en mulighet du har til å "endre kurs" og få generell studiekompetanse og studere på høgskole/universitet, som du kan benytte deg av når det passer deg best :)

Påbygg vil være et ganske teoretisk år, med mange fag. Mange syns det kan være en overgang å ta påbygg etter å ha gått yrkesfag - men det er veldig mulig å gjennomføre hvis du er motivert og jobber godt! 

Når du tar påbygg, får du generell studiekompetanse og stiller likt med alle andre søkere som har generell studiekompetanse, så det er ingen ulemper for deg når du skal søke studier videre. 

Men noen få utdanninger har spesielle krav for å kunne søke, sånn som både lege og ingeniør som du nevner. Disse yrkene krever at du har tatt realfag på videregående i tillegg til generell studiekompetanse. Så hvis du er interessert i disse yrkene, må du spørre skolen din om det fins noen muligheter for å få tatt disse realfagene, eller mer sannsynlig ta dem selv som privatist

Så hvis det er en utdanning som har spesielle opptakskrav, så vil ikke påbygg til generell studiekompetanse gi deg mulighet alene til å søke. Men de aller fleste utdanninger krever kun generell studiekompetanse for å søke - og det får du av påbygg.

Hvis skjønner hvis du er bekymret, men påbygg er rett og slett en flott mulighet du har til å kunne få generell studiekompetanse og søke høyere utdanning, og det er både vanlig å ta påbygg og du velger selv når og om du vil ta det. Så selv om vi skjønner at du er bekymret, tenker vi at det er fint å se på det som en stor mulighet du har! Det betyr rett og slett at det ikke er for sent for deg, og at du kan endre kurs senere hvis du vil :)

Snakk gjerne med lærer, rådgiver eller foreldre om dette! Du har mange år på deg på videregående, og mange år å bli motivert og finne en yrkesvei på! 

Veldig lykke til, og spør oss når som helst, vi svarer alltid :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning