Hopp til hovedinnholdet

Får man 2 tilleggspoeng for første året på en bachelor?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg ønsker å komme inn på journalistikk på UIS, og jeg har regnet ut at om jeg hadde hatt 2 ekstrapoeng hadde jeg hatt høyt nok snitt for å komme inn per dagsdato. Jeg vet omtrent at jeg ikke kommer inn i år, men har vurdert å ta årsstudium i drama for å få 2 ekstrapoeng, men får man 2 ekstrapoeng for å ta første året av en bachelor også, slik at jeg like gjerne kan ta første året på barnehagelærer og få ekstrapoeng til å bytte studie i 2019? og hvis ja, hva er ulempene med å "hoppe av" et studie etter første år?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er riktig at du kan få 2 tilleggspoeng for ett år med høyere utdanning. Det spiller ingen rolle hvilket studie det er, eller om det er en årsenhet eller første året på en beachelorgrad. Det som betyr noe er hvor mange studiepoeng du oppnår. Et studieår på fulltid gir 60 studiepoeng hvis du består alle eksamener, da får du 2 tilleggspoeng. Det er vanligvis eksamener hvert halvår. Mellom 30 og 60 studiepoeng gir 1 tilleggspoeng.

Vær oppmerksom på at tilleggspoeng kun teller i ordinær kvote, ikke i kvote for førstegangsvitnemål. Du kan lese mer om det i artikkelen nedenfor og på hjemmesiden til Samordna opptak.

Du blir ikke straffet på noe vis, hvis du velger å avbryter et bachelorstudie etter første året. Fordelen med å starte på en bachelor er at du også kan velge å fortsette. Kanskje kommer du ikke inn på journalistikk året etter heller, eller kanskje du rett og slett trives veldig godt med det du har startet på.

Lykke til med valgene dine!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning