Hopp til hovedinnholdet

Hva er forskjellen på vg3 påbygging og vg4 påbygging?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg fullfører nå vg3 yrkesfag og har tenkt å gå påbygg neste skoleår. Jeg søkte vg4 påbygg men fikk beskjed om å endre søknaden til vg3 påbygg istedenfor fordi jeg ikke hadde fagbrev. Hva er forskjellen på vg3 og vg4? Er jeg kvalifisert til påbygg uten fagbrev?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er riktig at du må ha yrkeskompetanse for å være kvalifisert for vg4 påbygging. Det vanligste er at man har oppnådd yrkeskompetanse med fag- eller svennebrev etter to år på skole og to år som lærling.

Enkelte vg3 på yrkesfag fører til yrkeskompetanse uten læretid, som for eksempel vg3 Apotekteknikk. Det kvalifiserer for vg4 påbygging.

Enkelte yrkesutdanninger har vg3 i skole pluss læretid, som for eksempel vg3 Dataelektronikerfaget, da oppnår man ikke yrkeskompetanse før etter at man har tatt fagprøven. Uten fagbrev vil man altså ikke være kvalifisert for vg4 påbygging. Samtidig har man ikke noen form for sluttkompetanse (hverken yrkeskompetanse eller studiekompetanse), så det er mulig å gjøre et omvalg og søke vg3 påbygging, for å få generell studiekompetanse.

(Det som er litt spesielt i disse fagene, er at det er mulig å ta fagprøven etter fullført vg3 uten å ta læretid først, hvis du tenker at du har nok erfaring til å klare å bestå. Da får du yrkeskompetanse.)

Du kan lese mer om forskjellen på vg3 påbygging og vg4 påbygging i artikkelen nedenfor.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer

Fagskole – noe for deg?

Klasserom (colourbox.com)

Fagskoler er korte, yrkesrettede utdanninger og er et alternativ til universiteter og høyskoler. Om du vil fort i jobb, eller du ikke har studiekompetanse og ikke ønsker å ta påbygg, kan fagskoler være et godt valg for deg.

Les mer

Vil du bli ingeniør?

Ingeniør på jobb (colourbox.com)

Norge trenger flere ingeniører. Her finner du informasjon om mulighetene, både for deg med og uten studiekompetanse, og for deg med fag- eller svennebrev.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning